ponedeljak, 25. januar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
8°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 49%
Brzina vetra: 0 m/s ZJZ
 

Higijena sudova i vinskih podruma kao važna karika u proizvodnom procesu

Higijena sudova i vinskih podruma kao važna karika u proizvodnom procesu

Kada govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji, ovo je i sezona, kada se voćni plodovi, između ostalog, prerađuju i u alkoholna pića, konkretno rakiju i vino, za čiju analizu kvaliteta je akreditovana i laboratorija Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Kruševcu.

Higijena sudova, kao i vinskog podruma, od izuzetnog je značaja u ovom proizvodnom procesu, jer ukoliko se dezinfekcija i konzervacija  ne odrade kako treba, u kasnijem procesu proizvodnje to može izazvati pojavu mikroorganizama, koji nepovoljno mogu uticati na miris i ukus vina i rakija. Tako da sudove nakon pražnjenja obavezno treba isprati ne samo vodom, već i blagim rastvorom deterdženta, a zatim dvopostotnim  rastvorom sode bikarbone, podseća savetodavac za prehrambenu tehnologiju Dragana Andrejić.

Povezano