nedelja, 14. avgust 2022.

Kruševac
nedelja
Oblačno.
Oblačno.
23°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 77%
Brzina vetra: 3 m/s Z
 

VIKEND SA KNJIGOM: Kako probuditi svoju uspavanu energiju – ostati u formi u visoko tehnološkom društvu  

VIKEND SA KNJIGOM: Kako probuditi svoju uspavanu energiju – ostati u formi u visoko tehnološkom društvu  

„Našem svetu preti skrivena kriza energije. Naše visoko tehnološko, nestalno društvo baca mnoge od nas u hroničnu fizičku, emocionalnu i duhovnu iscrpljenost“ – piše Džudit Orlov u knjizi „Pozitivna energija“, nudeći korisne sugestije za duhovni proces obnavljanja   

 Živimo u svetu nasilja, sebičnosti, nestalne ekonomije i zastrašujućih bolesti – ali i u svetu ljubavi, čuda i isceljenja. I sve to utiče na našu energiju, pri čemu smo deo velikih, nevidljivih, kovitlajućih energetskih polja, pozitivnih i negativnih, koja oblikuju lično i planetarno zdravlje. To je konstatacija Džudit Orlov, psihijatra, intuitivne isceliteljke i autorke knjige „Pozitivna energija“ koja spaja bisere tradicionalne medicine sa vrhunskim znanjem o intuiciji, energiji i duhovnosti.

Knjigu, pritom, otvaraju konkretna pitanja: Da li ste uvek u žurbi i odbijate da priznate da ste umorni? Da li ste očajnički prezauzeti, uplašeni  da kažete „ne“? Nosite li na sebi ožiljke očnjaka energetskih vampira, da li vam talas nasilja o kojem slušate u vestima oduzima energiju?

„Našem svetu preti skrivena kriza energije. Naše visoko tehnološko, nestalno društvo baca mnoge od nas u hroničnu fizičku, emocionalnu i duhovnu iscrpljenost. Bombardovani prevelikim brojem informacija i iznureni robovanjem elektronskoj pošti, faksovima i telefonima, tonemo u tehno očajanje“ – piše Džudit, čija je namera da čitaoce upozna sa energetskom psihijatrijom, što je termin koji je skovala kako bi opisala novu vrstu psihoterapeutske prakse koju primenjuje, a koja se bavi suptilnim energetskim podrškama zdravlju i ponašanju, spajajući klasičnu medicinu sa saznjanjima o suptilnim energijama, koje su u mnogim kulturološkim, isceljujućim tradicijama poštovane kao naša životna snaga.

Kako sama kaže, svi znamo da energiju dobijamo iz hrane, sna i  vežbanja. Ali, na nas utiče i razgranata mreža energetskih polja, koju naših pet čula ne mogu da otkriju. „Postoji energetsko polje ili „vibracije“ koje izbijaju iz svega na šta nailazimo, od namirnica do prijatelja i događaja. Naša reakcija na te vibracije manifestuje se kroz naš nivo energije“.

Program pozitivne energije Džudit Orlov zasniva se na deset ključnih saveta, od kojih je svaki detaljno razložen u svakom od isto toliko poglavlja knjige upotpunjenih intervjuima sa uticajnim ličnostima (Kvinsi Džouns, Leri King, Naomi Džad, Širli Meklejn, Džejmi Li Kertis…) koje poveravaju iskustva u korišćenju određenih savete da bi proizvele više energije. A ti saveti su: probudite intuiciju i podmladite se; nađite okrepljujući duhovni put; osmislite energetski svestan pristup ishrani, vežbanju i zdravlju; usmerite i generišite pozitivnu emocionalnu energiju za suprotstavljanje negativnosti; razvijte seksualnost sa žarištem u srcu; otvorite se za protok kreativnosti i inspiracije; veličajte svetost smeha i ugađanja; privlačite pozitivne ljude i situacije; zaštitite se od energetskih vampira i stvorite obilje. Autorka kaže da je – kroz akcije proizašle iz pobrojanih saveta – imperativ da se povrati psihička i fizička vitalnost:

„Uzdahnućete s olakšanjem, odjednom nalazeći objašnjenja za ‘psihosomatske’ simptome kao što su hroničan umor, fibromijalgija, depresija i anksioznost… Naučićete kako da se zaštitite od ljudi koji vam oduzimaju energiju i kako da se suprotstavite osećanjima bespomoćnosti ili neminovnosti koja u vama bude poremećeni društveni odnosi…“.

U vreme kada se u mnogim oblastima života osećamo iscrpljeno i premoreno, knjiga „Pozitivna energija“ (izdanje „Lagune„) svojevrsna je ulaznica u duhovni proces obnavljanja od koga možemo imati samo koristi.

Slavoljub Marković

Rubriku realizujemo u okviru projekta na osnovu Konkursa za sufinasniranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije

Povezano