sreda, 15. jul 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
17°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Iskustva iz Barselone o obnovljivoj energiji

Iskustva iz Barselone o obnovljivoj energiji

Realizacijom projekta korišćenja obnovljivih izvora obezbeđuje se energija za gotovo 7 hiljada domaćinstava, poručili Španci u Kruševcu

Predstavnike inostrane kompanije koja se bavi upravljanjem komunalnim otpadom „Oko tek“ iz Barselone primio je gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić, a zatim je u Gradskom zdanju održana prezentacija projekta ove firme. „Bitein grupa“ je kompanija posvećena zaštiti životne sredine i obnovljivih izvora energije, koja podržava tehnologiju koju je razvio „Okotek“ u saradnji sa drugim kompanijama. Bilo je reči o: predlogu plana ove kompanije, fazama prerade komunalnog otpada i ekološkim prednostima.

Ovaj projekat uključuje proizvodnju obnovljive energije, ekvivalentan potrošnji energije za nekih 6. 600 porodica i može da proizvede gorivo koje konzumira 27 autobusa za godinu dana sa 10 časova rada dnevno. Postrojenje na biogas sprečava emisiju CO2 u atmosferu sledećih parametara: ukupno CO2 godišnje jednak 37 219 tona, CO2 izbegnut usled zamene sa fosilnim gorivom 7 200 tona, ukupno CO2 koji je izbegnut 44 419 tona, što je ekvivalentno zagađenju izazvanom voznim parkom od 30 000 automobila godišnje“- istakao je tehnički direktor španske kompanije „Oko tek“ iz Barselone, Antonio Banus.

Prezentaciji španske kompanije koja se bavi upravljanjem komunalnim otpadom u Gradskoj upravi Kruševac, prisustvovala je pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku, Dragana Milićević, kao i većina direktora i predstavnika kručevačkih javnih preduzeća.

Povezano