nedelja, 27. septembar 2020.

Kruševac
nedelja
Bez padavina.
Bez padavina.
11°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

„Mobilnost, bez zagađenja za sve“ – slogan ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti

„Mobilnost, bez zagađenja za sve“ – slogan ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti

„Mobilnost, bez zagađenja za sve“, slogan je ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti koja počinje sutra i traje do utorka 22. septembra, najavljeno je na konferenciji za medije u Gradskoj upravi u Kruševcu.

U okviru ove Manifestacije biće realizovan veliki broj aktivnosti, a s obzirom da je naš grad prošlogodišnji dobitnik nagrade za istu, gradonačelnici Kruševca biće uručen pehar Evropske komisije za organizovanje Evropske nedelje mobilnosti.

O predstojećem programu su govorili pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku Ivan Parezanović i savetnik za održivu urbanu mobilnost Jelena Nikolić.

Uvodnu reč dao je pomoćnik gradonačelnika Ivan Parezanović:

„Međunarodna kampanja Evropska nedelja mobilnosti ima za cilj promovisanje održivih vidova prevoza (pešačenje, vožnja bicikla i javni prevoz) umesto korišćenja privatnih automobila za kraće relacije. Svedoci smo problema zagađenja vazduha, saobraćajnih gužvi, povećanja troškova goriva, zauzeća javnih površina, kako zelenih, tako i površina namenjenih pešacima od strane parkiranih automobila. Ovi problemi se mogu umanjiti i prevazići korišćenjem održivih vidova prevoza. Zato je potrebno raditi na unapređenju infrastrukture za pešačenje, vožnju bicikla, ali i javni prevoz, kao i organizovanje promotivnih kampanja radi promovisanja  ovih načina kretanja.

Svake godine manifestacija Evropska nedelja mobilnosti ima fokus na određenu temu, te je ove godine posebna pažnja usmerena na mobilnost bez zagađenja za sve, te u skladu sa tim biće organizovane aktivnosti tokom svih 7 dana (od 16-22.septembra), uz promovisanje trajnih mera.

Grad Kruševac već nekoliko godina u nizu obeležava manifestaciju Evropska nedelja mobilnosti, a  prošle godine smo ostvarili veliki uspeh jer  je Kruševac evropski pobednik Evropske nedelje mobilnosti 2019.

Ovo je vrlo značajno za grad, ali i za Srbiju, te će otvaranje manifestacije biti poseban događaj u odnosu na predhodne godine.

Manifestaciji će prisustvovati predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ambasade Evropske Unije, delegacije Evropske Unije u Srbiji, Ambasade Švedske i Stalne konferencije gradova i opština.

S obzirom da smo prošlogodišnji pobednici, biće to nacionalno otvaranje manifestacije Evropske nedelje mobilnosti, a Ambasador Evropske Unije Sem Fabrici će uručiti pehar Evropske komisije gradonačelnici.

Preko 50 učesnika prošlogodišnje manifestacije je doprinelo ovom uspehu, te će njima ovom prilikom gradonačelnica uručiti zahvalnice.

Kao i prethodnih godina, i ove godine smo pripremili interesantne aktivnosti tokom svih sedam dana. Pozvao bih građane svih uzrasta da se pridruže gradskoj, biciklističkoj vožnji u subotu popodne, takođe biće zanimljive, sportske aktivnosti na otvorenom, poput badmintona, stonog tenisa, atletike, joge, pilatesa itd., gde se možete aktivno uključiti.

Vrlo je važnoza buduće aktivnosti prikupiti mišljenja građana o ovoj temi, te ih pozivam da popune anketu, koja je dostupna i putem interneta, a koja se sprovodi u svim gradovima učesnicima iz Srbije.

I na kraju, ali ne manje važno, ne zaboravimo: svi smo odgovorni za poštovanje i bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Tom prilikom vas pozivam na izložbu,  koju je priredila Saobraćajna policija Kruševac na parkingu kod sale Soko, a koja će biti u četvrtak i petak“.

Detaljnije o aktivnostima  govorila je Jelena Nikolić.

Povezano