utorak, 27. oktobar 2020.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
5°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 0 m/s JI
 

U kompaniji „14. oktobar“ u Kruševcu đaci kruševačke Prve tehničke škole obavljaju praktičnu nastavu za nekoliko obrazovnih profila

U kompaniji „14. oktobar“ u Kruševcu đaci kruševačke Prve tehničke škole obavljaju praktičnu nastavu za nekoliko obrazovnih profila

Kroz model dualnog obrazovanja, u kompaniji „14. oktobar“ u Kruševcu od ove školske godine, đaci kruševačke Prve tehničke škole, obavljaju praktičnu nastavu za obrazovne profile: bravar-zavarivač i operater mašinske obrade.

Tim povodom, ekipa RTK posetila je pogone kompanije  „14. oktobar“ DOO Kruševac, gde se odvija proces učenja kroz rad đaka drugog razreda kruševačke Prve tehničke škole Kruševac. Po modelu dualnog obrazovanja, u ovoj kompaniji u kojoj se sprovode sve preventivne mere zaštite od Kovida 19, trenutno se školuje 22 učenika: 12 za obrazovni profil – bravar-zavarivač i 10 za obrazovni profil – operater mašinske obrade.

Neophodnost da se formalni obrazovni sistem prilagodi potrebama privrede za kadrovima, podstakla je razvoj dualnog obrazovanja. Na obostranu korist kompanija i učenika, ohrabruje se učenikova produktivnost i motivisanost za sticanje veština.

Dualno obrazovanje je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče i u školi i u kompaniji. Učenjem kroz rad učenici usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, u kompaniji.

U Srbiji ali i Rasinskom okrugu, ove godine je iskazano veliko interesovanje za dualni model obrazovanja kaže za RTK, stručni saradnik za edukaciju Privredne komore Srbije Regionalne privredne komore u Kruševcu, Danijela Lazarević. U našem okrugu se prema njenim rečima, intenzivno radilo na realizaciji dualnog obrazovanja u skladu sa potrebama privrede.

Po ugledu na najpoznatije i najuspešnije evropske sisteme dualnog obrazovanja, koji se realizuju u Austriji i Nemačkoj i Srbija je kao prva država u regionu usvojila Zakon o dualnom obrazovanju 2017. godine, čija je puna primena otpočela 1. septembra 2019. godine. Dualno obrazovanje u Srbiji sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Povezano