utorak, 24. novembar 2020.

Kruševac
utorak
Oblačno.
Oblačno.
5°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 77%
Brzina vetra: 2 m/s SSI
 

Astronomska sekcija u OŠ „Nada Popović“

Astronomska sekcija u OŠ „Nada Popović“

Osnovna škola „Nada Popović“ od ove školske godine  ima i Astronomsku sekciju. Od Astronomskog društva Eureka dobili su set za astronomiju,  a za polaznike je danas održana obuka za rad na opremi.

Astronomsko udruženje „Eureka“ pokrenulo je projekat „Formiranje astronomskih sekcija u kruševačkim školama“ u okviru Lokalnog akcionog plana za decu, a sa ciljem da astronomija bude uvrštena u obrazovni  sistem Srbije. Nakon uručenja astronomskih setova školama, koje je upriličeno u Mozaik sali , projekat je nastavljen obilaskom škola i edukacijom polaznika astronomskih sekcija  i održavanja obuka za korišćenje opreme. Kruševac je pionir u ovom poduhvatu ističe Zoran Tomić iz Astronomsko udruženje „Eureka“.

Osnovne škole dobile su setove i udžbenike iz astronomije za astronomske sekcije, koji su osnov za unapredjenje znanja iz astronomije,matematike, fizike i drugih srodnih predmeta. Obuka je danas održana za mlade astronome Nade Popović u kojoj je astreonomska sekcija osnovana ove školske godine objašnjava nastavnica fizike Biljana Daničić.

Ako nastava u školama krene on line, tada će se i aktivnosti astronomske sekcije realizovati na ovaj način. Istraživanje svemira i nepoznatog iniciralo je učenike „Nade Popović“ da postanu članovi ove sekcije.

Inače, ovim projektom obuhvaćeno je 18 kruševačkih škola, a one koje imaju više područnih odeljenje dobile su po dva astronomska seta. Vrednost projekta je 170 hiljada dinara.

Povezano