petak, 19. jul 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Kineska mudrost i balkanska tradicija

Kineska mudrost i balkanska tradicija

Miroslava Mima Miković nastoji da u knjizi „Feng šui: kineska mudrost i balkanska tradicija“ čitaoce uvede u svet harmonizacije kosmičke energije, sugerišući kako to nije religija, već drevna nauka povezana sa mnogim disciplinama koje se rukovode logikom, samim tim bliska i tradiciji našeg podneblja.


Feng šui predstavlja drevnu kinesku veštinu, koja nas uči kako se korišćenjem kosmičke energije stvara harmonija između individue i njenog okruženja. Uz to, predstavlja i tehniku uređenja čiji je cilj pronaći idealan, harmoničan prostor, kako bi pozitivna energija mogla da protiče nesmetano.

Image by PIRO4D from Pixabay
Image by PIRO4D from Pixabay

U praksi je feng šui čitav jedan univerzum dekoracije, zasnovan na teorijama koje nam pomažu da razumemo i bolje povežemo elemente doma i tako uravnotežimo i pojačamo energije naših kuća. Tako uspostavljen energetski balans doprinosi svim aspektima naše svakodnevice, od zdravlja, preko emotivnih relacija do posla i finansija.

Ali, gde prestaje teorija, koja očigledno puno obećava, a počinje praksa? Miroslava Mima Miković nastoji da u knjizi „Feng šui: kineska mudrost i balkanska tradicija“ pređe upravo tu suptilnu liniju, nenametljivo čitaoce uvodeći u svet balansiranja i harmonizacije kosmičke energije, sugerišući kako to nije religija, već je drevna nauka sačuvana od zaborava, povezana sa mnogim drugim disciplinama koje se rukovode logikom.

„Kada je baza kao što je stan, kuća ili kancelarija izgrađena u saglasju sa univerzumom i po feng šui pravilima, onda i osoba ima dobar i jak karakter i lakše dolazi do cilja. Za primenu feng šui tehnika nije potrebno znanje arhitekture, građevine ili drugih egzaktnih nauka. Potrebni su osećanje pripadanja planeti Zemlji i intuicija. Svi poseduju ova znanja, ali ih ne koriste jer su ljudi, nažalost, prilično zaboravili da slobodno misle i logično rasuđuju“ – konstatuje Miković.

Autorka naglašava kako su mnoge stvari koje se primenjuju tokom feng šui analize pre svega logične i primenljive u svim segmentima života, a kao primer navodi uspešne gradove Hongkong i Singapur, u potpunosti osmišljene po feng šui pravilima, koja se u njima provlače kroz svaki aspekt života – od izbora imena do formiranja stila. Ali zatim navodi i kako su mnogi od feng šui principa slični starim pravilima koja su narodi na Balkanu poštovali prilikom gradnji kuća i manastira, zadržavši ih i do naših dana. 

„S obzirom na to da je Balkan srce Evrope, posmatrano geografski, a ujedno i raskrsnica puteva, ne čudi što smo pokupili mnoge principe, običaje, elemente kulture od drugih naroda… Način pronalaženja placeva za gradnju, postavka kuća i okućnica, način građenja i ostalo, veoma su slični i povezani sa svim navedenim kod naroda s Bliskog istoka, a pogotovo s Dalekog istoka, gde je i nastao feng šui“.

Mima Miković, inače inostrano sertifikovani feng šui konsultant, kristaloterapeut i akreditovani izvršni instruktor-predavač, piše pregledno i bez suvišnih detalja koji bi samo opteretili štivo, tako da je njena knjiga sistematičan vodič za usklađivanje sa energijama koje cirkulišu oko nas.

Pritom, na početku upoznaje čitaoce sa osnovnim postavkama feng šuija, dok su sledeća poglavlja „Veliko čišćenje“ (brisanje loših emocija, osnovni principi za čiščenje prostora…), „Balkanska logika“, „Postignite sklad i izobilje“ (dom, uređenje dvorišta i bašte, opasna zračenja), „Feng šui simboli“. Najzad, autorka piše i o tome kakve veze feng šui ima sa načinom našeg oblačenja i bojama koje preferiramo, a knjigu zatvara poglavlje o tome kako postići opšti progres – od otklanjanja stresa i napetosti, napretka u poslu i finansijama, do vitke linije i skladnih emotivnih odnosa.

Na kraju krajeva, za feng šui ne morate biti stručnjaci, jer možete puno toga postići i tako što ćete prošetati domom i intuicijski slediti svoje raspoloženje u prostorijama. A već ste dosta uradili i samo ako ste očistili prostorije, rešili se nepotrebnih stvari i osigurali dovod svežeg vazduha i dovoljno svetlosti.

Najzad, tu je i ova knjiga…

Slavoljub Marković

Rubriku realizujemo u okviru projekta na osnovu Konkursa za sufinasniranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije

Povezano