subota, 2. mart 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

VIKEND SA KNJIGOM: Fudbalska istorija Rasinskog okruga – od prve lopte do Super lige

VIKEND SA KNJIGOM: Fudbalska istorija Rasinskog okruga – od prve lopte do Super lige

Posle obimne knjige o fudbalu na ovim prostorima, “Fudbal u Kraljevini Jugoslaviji”, koja predstavlja jedinstven i obuhvatan pregled saveza i fudbalskih takmičenja između dva svetska rata, Milorad Sijić se prihvatio nimalo lakog posla da napiše i knjigu o fudbalu pod imenom “Fudbal u Rasinskom okrugu”. I naslov, zaista, sve govori…

Ovo je, naime, prvi put da se neko ozbiljno bavi kompletnom, skoro stogodišnjnom istorijom fudbala u Rasinskom okrugu. Prvi put  su na jednom mestu dati precizni podaci o osnivanju prvih fudbalskih klubova u Kruševcu, otvaranju prvih fudbalskih igrališta, kao i niz drugih informacija koje kompletiraju fudbalsku istoriju našeg kraja.

Prikupiti sve ove podatke, koji nigde do sada nisu bili sistematizovani,  bio je pionirski posao i težak zadatak, koji je zahtevao mnogo i truda i vremena. Autor je koristio periodiku i druge zapise koji se nalaze u bibliotekama, istorijskim arhivima i zavičajnim muzejima u Srbiji i Narodnoj biblioteci Srbije, kao i privatne zbirke koje poseduju mnogi kolekcionari u Srbiji i drugim državama bivše Jugoslavije.

Bio je to marljiv i, svakako, strpljiv posao. Drugačije se, uostalom, do materijala za knjigu i nije moglo doći…

– Zaista nije bilo lako doći do podataka o našem kraju, jer periodika pre rata tu nije bila dovoljna, mislim na „Kruševački glasnik“ i „Jugoslaviju“, pa sam morao da pronalazim i koristim brojne izvore koji nisu lako dostupni. Knjiga, pritom, obuhvata period dug maltene ceo vek, od 1921. godine kada se ovde počeo organizovano igrati fudbal i prva je tako sveobuhvatana. Najteže je bilo doći do tabela, kompletno svih rangova takmičenja, što je ovde takođe prvi put kompletirano  – kaže autor Milorad Sijić, nakon dugog i strpljivog istraživačkog rada koji je prethodio objavljivanju kapitalne knjige.

Tako se u prvom poglavlju knjige “Fudbalske organizacije kojima pripadaju klubovi Rasinskog okruga (1920-1944)” daje kratak istorijat Beogradskog, Niškog i Kruševačkog podsaveza. To su zapravo organizacije kojima su pripadali i pod čijim okriljem su se takmičili klubovi iz Kruševca i okoline u navedenom periodu. Takođe su dati svi rezultati i tabele kruševačkih klubova u ovom periodu po sezonama.

U drugom poglavlju “Istorija Sportskog saveza i fudbalskih organizacija u Rasinskom okrugu (1946-2016)” dat je kratak istorijat sportskih organizacija – Sportskog saveza Srbije i Sportskog saveza grada Kruševca,  kao o institucija koje su brinule i brinu o svim sportovima u zemlji i gradu. Kruševac i klubovi u njegovom okruženju, kao deo Fudbalskog saveza Srbije, skoro 40 godina bili su u sastavu Kragujevačkog fudbalskog podsaveza. Potom ulaze u sastav Fudbalskog saveza Kraljevačkog regiona i od 1992. u sastav Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije sa sedištem u Nišu. Istorijat ovih organizacija dat je hronološki. U istom poglavlju nalazimo istorijat Fudbalskog saveza Rasinskog okruga, fudbalskih saveza opština koje gravitiraju ovom okrugu i sudijske fudbalske organizacije u Kruševcu i tu se nižu brojni podaci o osnivanju, promenama koje su se dešavale tokom godina i predsednicima ovih organizacija uz njihove biografije.

Poglavlje “Fudbalska prvenstva u Rasinskom okrugu (1946-2016)” donosi sve tabele za ovaj period, od najnižeg ranga u Rasinskom okrugu do Prve savezne lige, iz sezone u sezonu. Kada su u pitanju savezni i republički stepeni takmičenja, priložene su tabele gde su se takmičili klubovi iz Rasinskog okruga. Ovo je možda i najinteresantniji deo u knjizi, bez obzira što nije bilo moguće naći baš sve tabele najnižih stepena takmičenja – opštinskih liga, ali su zato data imena učesnika.

– Kruševac i Rasinski okrug su grad, odnosno, okrug, sa najvećim brojem klubova u Srbiji. To malo ljudi zna. Mi imamo nekoliko liga i uspeli smo u teškom vremenu da zadržimo sve te klubove. Ova knjigom, koja kompletira sve informacije od fudbalera seoskih liga do igrača Napretka, fudbalskih radnika i sudija, znači zaista puno za fudbal na nivou Rasinskog okruga – objasnio je značaj knjige Žarko Anđelković, u ime Fudbalskog saveza Rasinskog okruga.

Veoma je upadljiv i zanimljiv i deo o najboljem klubu u Rasinskom krugu, Napretku,  gde autor prati iz sezone u sezonu ko je vodio klub, koji su igrači dolazili a koji odlazili iz ekipe, kakve su rezultate postigli.

Fudbalski savez Rasinskog okruga prepoznao je značaj knjige “Fudbal u Rasinskom okrugu” i pojavio se kao izdavač.

Rubriku realizujemo u okviru projekta na osnovu Konkursa za sufinasniranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.