subota, 4. decembar 2021.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
2°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 97%
Brzina vetra: 3 m/s ZJZ
 

VIKEND SA KNJIGOM: Fudbalska istorija Rasinskog okruga – od prve lopte do Super lige

VIKEND SA KNJIGOM: Fudbalska istorija Rasinskog okruga – od prve lopte do Super lige

Posle obimne knjige o fudbalu na ovim prostorima, “Fudbal u Kraljevini Jugoslaviji”, koja predstavlja jedinstven i obuhvatan pregled saveza i fudbalskih takmičenja između dva svetska rata, Milorad Sijić se prihvatio nimalo lakog posla da napiše i knjigu o fudbalu pod imenom “Fudbal u Rasinskom okrugu”. I naslov, zaista, sve govori…

Ovo je, naime, prvi put da se neko ozbiljno bavi kompletnom, skoro stogodišnjnom istorijom fudbala u Rasinskom okrugu. Prvi put  su na jednom mestu dati precizni podaci o osnivanju prvih fudbalskih klubova u Kruševcu, otvaranju prvih fudbalskih igrališta, kao i niz drugih informacija koje kompletiraju fudbalsku istoriju našeg kraja.

Prikupiti sve ove podatke, koji nigde do sada nisu bili sistematizovani,  bio je pionirski posao i težak zadatak, koji je zahtevao mnogo i truda i vremena. Autor je koristio periodiku i druge zapise koji se nalaze u bibliotekama, istorijskim arhivima i zavičajnim muzejima u Srbiji i Narodnoj biblioteci Srbije, kao i privatne zbirke koje poseduju mnogi kolekcionari u Srbiji i drugim državama bivše Jugoslavije.

Bio je to marljiv i, svakako, strpljiv posao. Drugačije se, uostalom, do materijala za knjigu i nije moglo doći…

– Zaista nije bilo lako doći do podataka o našem kraju, jer periodika pre rata tu nije bila dovoljna, mislim na „Kruševački glasnik“ i „Jugoslaviju“, pa sam morao da pronalazim i koristim brojne izvore koji nisu lako dostupni. Knjiga, pritom, obuhvata period dug maltene ceo vek, od 1921. godine kada se ovde počeo organizovano igrati fudbal i prva je tako sveobuhvatana. Najteže je bilo doći do tabela, kompletno svih rangova takmičenja, što je ovde takođe prvi put kompletirano  – kaže autor Milorad Sijić, nakon dugog i strpljivog istraživačkog rada koji je prethodio objavljivanju kapitalne knjige.

Tako se u prvom poglavlju knjige “Fudbalske organizacije kojima pripadaju klubovi Rasinskog okruga (1920-1944)” daje kratak istorijat Beogradskog, Niškog i Kruševačkog podsaveza. To su zapravo organizacije kojima su pripadali i pod čijim okriljem su se takmičili klubovi iz Kruševca i okoline u navedenom periodu. Takođe su dati svi rezultati i tabele kruševačkih klubova u ovom periodu po sezonama.

U drugom poglavlju “Istorija Sportskog saveza i fudbalskih organizacija u Rasinskom okrugu (1946-2016)” dat je kratak istorijat sportskih organizacija – Sportskog saveza Srbije i Sportskog saveza grada Kruševca,  kao o institucija koje su brinule i brinu o svim sportovima u zemlji i gradu. Kruševac i klubovi u njegovom okruženju, kao deo Fudbalskog saveza Srbije, skoro 40 godina bili su u sastavu Kragujevačkog fudbalskog podsaveza. Potom ulaze u sastav Fudbalskog saveza Kraljevačkog regiona i od 1992. u sastav Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije sa sedištem u Nišu. Istorijat ovih organizacija dat je hronološki. U istom poglavlju nalazimo istorijat Fudbalskog saveza Rasinskog okruga, fudbalskih saveza opština koje gravitiraju ovom okrugu i sudijske fudbalske organizacije u Kruševcu i tu se nižu brojni podaci o osnivanju, promenama koje su se dešavale tokom godina i predsednicima ovih organizacija uz njihove biografije.

Poglavlje “Fudbalska prvenstva u Rasinskom okrugu (1946-2016)” donosi sve tabele za ovaj period, od najnižeg ranga u Rasinskom okrugu do Prve savezne lige, iz sezone u sezonu. Kada su u pitanju savezni i republički stepeni takmičenja, priložene su tabele gde su se takmičili klubovi iz Rasinskog okruga. Ovo je možda i najinteresantniji deo u knjizi, bez obzira što nije bilo moguće naći baš sve tabele najnižih stepena takmičenja – opštinskih liga, ali su zato data imena učesnika.

– Kruševac i Rasinski okrug su grad, odnosno, okrug, sa najvećim brojem klubova u Srbiji. To malo ljudi zna. Mi imamo nekoliko liga i uspeli smo u teškom vremenu da zadržimo sve te klubove. Ova knjigom, koja kompletira sve informacije od fudbalera seoskih liga do igrača Napretka, fudbalskih radnika i sudija, znači zaista puno za fudbal na nivou Rasinskog okruga – objasnio je značaj knjige Žarko Anđelković, u ime Fudbalskog saveza Rasinskog okruga.

Veoma je upadljiv i zanimljiv i deo o najboljem klubu u Rasinskom krugu, Napretku,  gde autor prati iz sezone u sezonu ko je vodio klub, koji su igrači dolazili a koji odlazili iz ekipe, kakve su rezultate postigli.

Fudbalski savez Rasinskog okruga prepoznao je značaj knjige “Fudbal u Rasinskom okrugu” i pojavio se kao izdavač.

Rubriku realizujemo u okviru projekta na osnovu Konkursa za sufinasniranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije

Povezano