četvrtak, 30. novembar 2023.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

VIKEND SA KNJIGOM – projekat portala RTK uz podršku Ministarstva kulture

VIKEND SA KNJIGOM – projekat portala RTK uz podršku Ministarstva kulture

Jedan od projekata naše medijske kuće koji se realizuju u podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije je i „Vikend sa knjigom“ na internet portalu rtk.rs. Iz nedelje u nedelju posetioci sajta mogu pročitati preporuke za nova izdanja domaćih izdavača, pre sveg kruševačkih. U vreme Sajma knjiga, ove godine drugačijeg nego inače i preseljenog u knjižare i nainternet, imamo dodatni razlog da vam preporučimo da posetite naš sajt.

Svakog petka na sajtu naše medijske kuće očekuje vas nova preporuka za knjigu vrednu vašeg čitanja. I već smo predstavili dvadesetak zanimljivih naslova – od „Poveza preko očiju“ Veljka Stambolije do „Jugoslovena K.“ Ivana Rizingera, kao i knjiga Milorada Sijića, Esada Popare, Mome Dragićevića, Nebojše Lapčevića…

Projekat, čiji je autor Slavoljub Marković, zamišljen je kao način da se popularnost najmlađeg elektronskog medija iskoristi za popularizaciju čitanja. A to podrazumeva i podsticanje čitalaca na aktivno i kritičko čitanje, odnosno njihovu informisanost o aktuelnoj izdavačkoj produkciji, a sve u cilju veće vidljivosti autora i izdavača,  kao i generalno afirmacije čitalačke kulture, posebno mladih.

Poslednja istraživanja o mladima u Srbiji pokazala su, naime, da deca i mladi uglavnom čitaju samo zato što moraju, a većina njih smatra da je čitanje gubljenje vremena i da za to vreme mogu da urade mnoge druge „korisne“ stvari. Studija „Mladi u Srbiji“ pokazala je da je čitanje knjiga tek 9. aktivnost mladih kojoj posvećuju svoje slobodno vreme i to „često upražnjava“ svega 29 odsto njih.

Nije puno drugačije ni kada su starije generacije u pitanju. Samo 8 odsto građana Srbije pročita bar jednu knjigu mesečno i po tome smo dosta ispod proseka EU, pokazali su  podaci agencije Eurostat. Prema ovoj statistici, prosečan Srbin čita samo 6 minuta dnevno! Zanimljivo je da je istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazalo da čak polovina muškaraca i trećina žena u Srbiji za godinu dana ne uspe da pročita ni jednu jedinu knjigu!

Serijal VIKEND SA KNjIGOM kroz predstavljane aktuelne izdavačke produkcije ali i trajno vrednih izdanja, uz akcenat na lokalno izdavaštvo i autore, nastoji da svet čitanja učini dodatno atraktivnim i konkurentim svakovrsnim izazovima modernog doba. A da je naišao na zavidan odjek svedoči i čitanost prikaza knjiga na našem portalu, ali i to da su mnogi od njih prenošeni na sajtovima izdavačkih kuća i srpskih portala koji se bave prvenstveno kulturom. Požurite zato na sajt rtk.rs, a zatim – knjigu u ruke.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.