četvrtak, 29. septembar 2022.

Kruševac
četvrtak
Oblačno.
Oblačno.
16°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 78%
Brzina vetra: 0 m/s ISI
 

VIKEND SA KNJIGOM – projekat portala RTK uz podršku Ministarstva kulture

VIKEND SA KNJIGOM – projekat portala RTK uz podršku Ministarstva kulture

Jedan od projekata naše medijske kuće koji se realizuju u podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije je i „Vikend sa knjigom“ na internet portalu rtk.rs. Iz nedelje u nedelju posetioci sajta mogu pročitati preporuke za nova izdanja domaćih izdavača, pre sveg kruševačkih. U vreme Sajma knjiga, ove godine drugačijeg nego inače i preseljenog u knjižare i nainternet, imamo dodatni razlog da vam preporučimo da posetite naš sajt.

Svakog petka na sajtu naše medijske kuće očekuje vas nova preporuka za knjigu vrednu vašeg čitanja. I već smo predstavili dvadesetak zanimljivih naslova – od „Poveza preko očiju“ Veljka Stambolije do „Jugoslovena K.“ Ivana Rizingera, kao i knjiga Milorada Sijića, Esada Popare, Mome Dragićevića, Nebojše Lapčevića…

Projekat, čiji je autor Slavoljub Marković, zamišljen je kao način da se popularnost najmlađeg elektronskog medija iskoristi za popularizaciju čitanja. A to podrazumeva i podsticanje čitalaca na aktivno i kritičko čitanje, odnosno njihovu informisanost o aktuelnoj izdavačkoj produkciji, a sve u cilju veće vidljivosti autora i izdavača,  kao i generalno afirmacije čitalačke kulture, posebno mladih.

Poslednja istraživanja o mladima u Srbiji pokazala su, naime, da deca i mladi uglavnom čitaju samo zato što moraju, a većina njih smatra da je čitanje gubljenje vremena i da za to vreme mogu da urade mnoge druge „korisne“ stvari. Studija „Mladi u Srbiji“ pokazala je da je čitanje knjiga tek 9. aktivnost mladih kojoj posvećuju svoje slobodno vreme i to „često upražnjava“ svega 29 odsto njih.

Nije puno drugačije ni kada su starije generacije u pitanju. Samo 8 odsto građana Srbije pročita bar jednu knjigu mesečno i po tome smo dosta ispod proseka EU, pokazali su  podaci agencije Eurostat. Prema ovoj statistici, prosečan Srbin čita samo 6 minuta dnevno! Zanimljivo je da je istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazalo da čak polovina muškaraca i trećina žena u Srbiji za godinu dana ne uspe da pročita ni jednu jedinu knjigu!

Serijal VIKEND SA KNjIGOM kroz predstavljane aktuelne izdavačke produkcije ali i trajno vrednih izdanja, uz akcenat na lokalno izdavaštvo i autore, nastoji da svet čitanja učini dodatno atraktivnim i konkurentim svakovrsnim izazovima modernog doba. A da je naišao na zavidan odjek svedoči i čitanost prikaza knjiga na našem portalu, ali i to da su mnogi od njih prenošeni na sajtovima izdavačkih kuća i srpskih portala koji se bave prvenstveno kulturom. Požurite zato na sajt rtk.rs, a zatim – knjigu u ruke.

Povezano