ponedeljak, 8. mart 2021.

Kruševac
ponedeljak
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
0°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 61%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Preminuo Ivan Bekjarev, saradajivao sa PGP Radio Kruševca i Kruševačkim pozorištem

Preminuo Ivan Bekjarev, saradajivao sa PGP Radio Kruševca i Kruševačkim pozorištem

Poznati glumac Ivan Bekjarev preminuo je u 75. godini. Kkrajem oktobra bio je pozitivan na koronavirus. Tada je saopšteno da je obustavljeno snimanje filma „Bilo Jednom u Srbiji“. Godine 1972. već tada veoma popularac glumac i zabavaljač snimio je ploču za Produkciju gramofonskih ploča Radio Kruševca pod nazivom „Šou Ivana Bekjareva“, a 2004. godine pripala  mu je Nagrada stručnog žirija za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu Vršačka pozorišna jesen za ulogu Jerotija u predstavi „Sumnjivo lice” Kruševačkog pozorišta; da bi mu te iste godine bila uručena i Plaketa Narodnog pozorišta Kruševac.

Bekjarev je jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca sa izuzetno plodonosnom i dugom karijerom, a obreo se u svim žanrovima pozorišne, filmske i televizijske umetnosti.

Rođen je u posleratnom Beogradu 1946. godine, a završio je Šestu beogradsku gimnaziju i nakon toga upisao Fakultet dramskih umetnosti u generaciji sa Josifom Tatićem i Milanom Gutovićem.

Prvu filmsku ulogu ostvario je u filmu Bokseri idu u raj 1967. godine.

Ipak, najveću popularnost stekao je tumačenjem likova u kultnim TV serijama – Stevana Kurčubića u „Boljem životu“ i Boška Despotovića u „Srećnim ljudima“.

Ostaće upamćen i kao Cane Kurbla u „Otpisanima“ i njegovoj poznatoj uzričici u njoj, kao i po ulogama u serijama „Kraj dinastije Obrenović“, „Gorki plodovi“, „Više od igre“.

Za ulogu zloglasnog upravnika nacističkog logora Svetozara Vujkovića u seriji „Banjica“ 1984. godine proglašen je za TV ličnost godine.

Gajio je veliku ljubav prema pozorištu, a tokom svoje duge karijere odigrao je više od 150 uloga. Bio je dugogodišnji prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a za 33 godine provedene u njemu odigrao je 60 uloga.

Godine 1972. već tada veoma popularac glumac i zabavaljač snimio je ploču za Produkciju gramofonskih ploča Radio Kruševca pod nazivom „Šou Ivana Bekjareva“. Na ploči su bile tri autorske numere B. Bizetića – „Zašto si me ostavila mene“, „Samoubica“ i „Grof“, kao i baletksa muzika uz pratnju Bizetićevg orkestra.

Godine 2004. Ivanu Bekjarevu je pripala Nagrada stručnog žirija za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu Vršačka pozorišna jesen za ulogu Jerotija u predstavi „Sumnjivo lice” Kruševačkog pozorišta; da bi mu iste godine bila uručena i Plaketa Narodnog pozorišta Kruševac.

Povezano