četvrtak, 28. januar 2021.

Kruševac
četvrtak
Mestimično oblačno.
Mestimično oblačno.
3°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 59%
Brzina vetra: 4 m/s JJZ
 

Preminuo patrijarh srpski Irinej

Preminuo patrijarh srpski Irinej

Fotografija SPC

Patrijarh srpski Irinej preminuo je u 91. godini.

Njegova Svetost, bio je 35 godina Episkop Niški i toj eparhiji, do ustanovljenja Kruševačke 2011. godine, pripadao je Grad Kruševac, a tokom tog perioda izgrađeno je više crkava. Dobitnik je Vidovdanske povelje grada Kruševca 2011. godine. Odmah po ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji najpre je posetio Lazarevu prestonicu za koju je uvek govorio da ima dobre domaćine koji obnavljaju i grade crkve i manastire.

Televizija Kruševac, počev od osnivanja 1991. godine, obiluje brojnim video zapisima u kojima je sagovornik bio Njegova Svetost patrijarh srpski Gospodin Irinej, a imali smo i čast da je bio i gost Radio televizije Kruševac.

U Sabornom hramu Svetog Đorđa u Kruševcu, sedištu Eparhije Kruševačke, navečerje Aranđelovdana u nastavku bdenija, u 19 sati biće služen pomen preminulom patrijarhu Irineju.

Patrijarh Irinej primljen je 4. novembra u vojnu kovid bolnicu „Karaburma“ nakon što je tokom redovnog testiranja potvrđeno postojanje koronavirusa. U četvrtak je došlo do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja patrijarha kao posledica kovida 19, a tokom jučerašnjeg dana je intubiran.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove svetosti patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istog meseca na dan Svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao upućen je na postdiplomske studije u Atinu, a 1969. godine biva postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove svetosti patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog.

Na Svetom Arhijerejskom saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Čin ustoličenja Svetejšeg Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja izvršen je 23. januara 2010. godine, na svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom svetoarhangelskom hramu u Beogradu.

Vučić: Takvi kao Vi nikada ne odlaze

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oprostio se na svom „Instagram“ profilu od patrijarha srpskog Irineja.

„Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze…“, napisao je Aleksandar Vučić na Instagramu uz fotografiju patrijarha Irineja.

Povezano