sreda, 27. januar 2021.

Kruševac
sreda
Naleti vetra.
Naleti vetra.
1°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 3 m/s SSZ
 

Saučešća i reagovanja povodom smrti patrijarha: Glas razuma i dijaloga

Saučešća i reagovanja povodom smrti patrijarha: Glas razuma i dijaloga

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ bs

Povodom smrti patrijarha Irineja saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve uputili su zvaničnici Srbije i regiona, ambasadori kao i političke partije. Reči tuge uputio i ukrajinski mitropolit Epifanije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oprostio se na svom „Instagram“ profilu od patrijarha srpskog Irineja.

„Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze…“, napisao je Aleksandar Vučić na Instagramu uz fotografiju patrijarha Irineja.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

„Sa velikom tugom primila sam vest o upokojenju Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja. Njegov odlazak duboko je pogodio Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod, koji je u njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i ljudske snage“, navela je Gojković.

Ona je dodala da nas je patrijarh Irinej zadužio svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda.

„Patrijarh je snagom svojom vere, odlučnošću u njenom ispovedanju bio oslonac duhovnih vrednosti svetosavlja u izazovima vremena u kojima živimo. Upravo je duhovna posvećenost ono po čemu oni koji odlaze, ipak ostaju među nama“, navela je Gojković.

Gubitak za srpski narod i svetsko pravoslavlje

Predsednik Skupštine Ivica Dačić naveo je da je patrijarh bio duhovnik srpskog naroda koji je snagom svoje vere bio oslonac duhovnih vrednosti i uzvišenih ljudskih dela u izazovnim vremenima u kojima živimo.

„Patrijarh je u teškim vremenima bio glas razuma i pomirenja, simbol ljubavi, praštanja i hrišćanskog morala. Njegova smrt je gubitak, ne samo za srpski narod već i za svetsko pravoslavlje. Ostavio nam je u amanet da čuvamo i negujemo svetosavski duh našeg naroda i da ga branimo od budućih iskušenja. Pamtićemo ga po njegovoj mudrosti i pravdoljubivosti, a sećanje na njega podsticaće na spoznaju istinskih vrednosti za koje se i sam zalagao – mir, međusobno uvažavanje, saosećanje i ljudskost. Srpska pravoslavna crkva je dobila još jednog zastupnika na nebesima, a njegova duhovna posvećenost nek uvek ostane među nama“, napisao je Dačić u telegramu saučešća.

U odlučujućim momentima je stajao uz svoju državu i narod

Ministarka za rad Darija Kisić je u telegramu saučešća istakla da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja.

„Kao i Sveti Sava, u odlučujućim momentima je stajao uz svoju državu i narod, zalažući se za državne i nacionalne interese. Trudoljubivim naporima delao je na obnovi hramova, manastira i crkvenog života, posebno dajući doprinos završetku radova na Hramu Svetog Save“, istakla je ministarka pravde Maja Popović.

Ministar finansija Siniša Mali uputio je saučešće Svetom sinodu, arhijerejima, monasima, sveštenicima i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja.

„Povodom smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja, u svoje ime upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća. Ovu vest sam primio sa najdubljim žaljenjem, jer smrt Njegove Svetosti predstavlja nenadoknadiv gubitak za ceo srpski narod. On je bio glas razuma i toliko neophodnog mira, posebno u teškim vremenima sa kojima se suočavamo. Za njega je ključ opstanka srpskog naroda bilo jedinstvo i verovao je u krajnju pobedu dobra, pobedu nad nedaćama. Verovao je u bolju Srbiju. Božja iskra kojom je zračio nikada neće biti zaboravljena“, naveo je ministar Mali.

Reči saučešća uputili su ministri Anđelka Atanasković, Branislav Nedimović i Aleksandar Vulin, navodeći da je zaslužio naše trajno poštovanje i sećanje.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Pokazivao je put mira, pravde i mudrosti

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je odlaskom patrijarha Crkva izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a građani Republike Srpske i velikog prijatelja.

Patrijarh Irinej je, ističe Dodik, sa građanima Republike Srpske delio i dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron.

Saučešće je uputila i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Istakla je da je patrijarh Irinej verujućem narodu i sveštenstvu i u teškim i izazovnim vremenima, pokazivao put mira, pravde i mudrosti.

Veliki čovek koji je u teškim vremenima čuvao Crkvu

Povodom smrti patrijarha Irineja, mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Kriuvokapić uputio je reči saučešća, napominjući da je poglavara SPC odlikovala mudrost, skromnost i posvećenost Bogu i ljudima.

„Sa tugom sam primio vijest o upokojenju Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja. Bio je veliki čovjek koji je u teškim vremenima čuvao Crkvu i čvrsto držao njeno kormilo. Odlikovali su ga mudrost, skromnost i posvećenost Bogu i ljudima. Vječan pomen“, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Bio je nadahnuće nebrojenim poklonicima

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri izrazio je saučešće povodom smrti patrijarha Irineja.

„U ime Sjedinjenih Američkih Država, izjavljujem iskreno saučešće i duboko žaljenje zbog upokojenja patrijarha Irineja. Svojom predanošću veri, crkvi i njenim vernicima bio je nadahnuće nebrojenim poklonicima. Pokoj mu duši i neka počiva u miru Božijem“, napisao je ambasador Godfri na Tviteru.

Saučešće ukrajinskog mitropolita

„Predstojatelj Pravoslavne crkve Ukrajine mitropolit Epifanije uputio je u svoje i ime cele Pravoslavne crkve Ukrajine izraze saučešća srpskom narodu, arhijerejima SPC i vernicima povodim smrti patrijarha Irineja“, saopštila je Ukrajinska ambasada u Beogradu.

On je u poruci naveo da je sa tugom saznao za upokojenje poglavara SPC.

„Neka Gospod upokoji dušu novoprestavljenog Patrijarha Irineja kod Sebe i neka promislom Svojim nadahne Srpsku crkvu u odabiru dostojnog naslednika na prestolu Svetoga Save i nek se smiluje svima nama. Večnaja pamjat, večni mir i Carstvo Nebesko počivšem sabratu našem Patrijarhu Irineju“, napisao je mitropolit Epifanije.

Istorija će pokazati koliko je Irinej učinio za Srbiju

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da mu je čast što je poznavao patrijarha Irineja i što je bio njegov savremenik, dodavši da je bio „jedan i jedinstven“.

On je na svom Fejsbuku povodom smrti poglavara SPC napisao da će istorija pokazati koliko je patrijarh Irinej uradio za srpsku crkvu, Srbiju, srpski narod, našu kulturu, duhovnost i Kosovo.

„Vaša Svetosti, Vi ste me učili šta je sabornost, vera, ljubav i praštanje, svaki trenutak proveden uz Vas bio je prilika da postanemo mudriji i bolji ljudi. Neka Vas Gospod i anđeli čuvaju u carstvu nebeskom“, napisao je Vesić.

„Mudar, strpljiv i blag je bio patrijarh naš Irinej. Uvek spreman da sasluša i posavetuje, pomiri i ka dobru i Bogu usmeri jer “u tami sjaje videlo pravednicima od dobroga, milostivoga i pravednoga“ navedeno je u telegramu Saveza jevrejskih opština Srbije.

Predsednik SPO Vuk Drašković poručio je da se patrijarh srpski Irinej preselio u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda kao tihi i neumorni neimar koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save.

Pokret Dveri ističe da će patrijarh Irinej ostati upamćen kao borac za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije.

Francuski humanitarac Arno Gujon oprostio se od preminulog patrijarha Irineja. On je na društvenim mrežama napisao da je imao čast da upozna patrijarha SPC i da „od njegovih ruku“ bude odlikovan najvišim crkvenim odlikovanjem – Ordenom Svetog Save prvog stepena.

„Nikad neću zaboraviti njegove tople reči i trenutak kad mi je rekao „dragi prijatelju, brate Arno“… Napustio nas je danas prijatelj, brat, Otac, Patrijarh Srpski Irinej, koji je ceo život služio Bogu, Crkvi i ljudima. Počivajte u miru Vaša Svetosti“, napisao je Gujon.

IZVOR: TANJUG, RTS

Povezano