četvrtak, 24. jun 2021.

Kruševac
četvrtak
Bez padavina.
Bez padavina.
35°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 32%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Sinod saopštio: Patrijarh Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save

Sinod saopštio: Patrijarh Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save

FOTO TANJUG – DRAGAN KUJUNDZIC

Patrijarh srpski Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru gde će u nedelju, 22. novembra, biti služeni sveta zaupokojena liturgija i opelo, saopštila je SPC.

Kako se navodi u saopštenju SPC, izdatom nakon sastanka Svetog arhijerejskog Sinoda, telo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.

„Sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u Hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova. U nastavku svete liturgije biće služeno opelo, a telo patrijarhovo biće sahranjeno u kripti Hrama Svetog Save“, ističe se u saopštenju.

Doneta je odluka i da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti arhijerejski Sinod u skladu sa članom 62 Ustava Srpske pravoslavne crkve, a da Svetom Sinodu do izbora novog patrijaha srpskog predsedava Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti arhijerejski Sinod je izabrao Njegovo preosveštenstvo Episkopa šumadijskog Jovana.

Povezano