nedelja, 16. maj 2021.

Kruševac
nedelja
Bez padavina.
Bez padavina.
12°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 85%
Brzina vetra: 0 m/s JI
 

Građani se opraštaju od svog patrijarha

Građani se opraštaju od svog patrijarha

FOTO TANJUG /RADE PRELIC/ bs

Vernici i poštovaoci odaju počast preminulom srpskom patrijarhu Irineju širom zemlje. U Srbiji je juče proglašena trodnevna žalost. Telo patrijarha je iz Saborne crkve preneto u Hram Svetog Save, gde će se sutra biti sahranjen. Građani su pozvani, ali neki to ne čine, da se prilikom odavanja pošte preminulom poglavaru SPC, pridržavaju epidemioloških mera.

Pripadnici Garde Vojske Srbije su izneli kovčeg s patrijarhom iz Saborne crkve, a takođe su ga oni i uneli u Hram Svetog Save.

Telo patrijarha jutros uneto na kratko u zgradu Patrijaršije, odakle je preneto u Sabornu crkvu i izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana.

Potom je održan pomen, a zatim je telo preneto u Hram Svetog Save.

Kolonu je ispred Hrama Svetog Save dočekala vojska, a u hramu i sveštenstvo. Pomen je zakazan za 12.30, a nakon toga celog dana i noći sveštenici će čitati jevanđelja nad odrom.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da će se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

Iz tog razloga, obezbeđen je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti Sinod poziva sveštenstvo i naše vernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše patrijarha.

Sveta zaupokojena liturgija zakazana je za nedelju. Prema preporukama Kriznog štaba, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

Narod će moći da uđe u hram na centralni ulaz, da priđe na nekoliko metara, pokloni se i izađe napolje. Vernici su pozvani da poštuju epidemiološke mere i da nose maske, da se ne zadržavaju i ne prave gužve.

Telo preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha uneto je u 8.40h u subotu u Saborni hram Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, tokom liturgije, na dan slave hrama, a posle toga biće preneto u Hram Svetog Save, gde će biti sahranjen u nedelju.

Patrijarh SPC Irinej preminuo je u petak u 91. godini, nakon borbe sa koronavirusom.

Srpska pravoslavna crkva je objavila da je patrijarh Irinej preminuo u 7.07 sati u vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu.

Povezano