nedelja, 12. jul 2020.

Kruševac
nedelja
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
18°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 80%
Brzina vetra: 1 m/s ZSZ
 

Novi početak za „Savremeni dom“?

Novi početak za „Savremeni dom“?

Radnici kruševačkog Savremenog doma prihvatili su na jučerašnjem zboru, predlog poslovodstva o restrukturiranju proizvodnog programa što bi ovom nekadašnjem drvopreradjivačkom kombinatu omogućilo povratak na domaće tržište

Agencija za privatizacuju će u decembru razmatrati program i ukoliko se predlog prihvati, procenjuje, u izjavi za radio televiziju Kruševac, predsednik odbora samostalnog sindikata u preduzeću Nebojša Veljković, omogućio bi se povratak Savremenog doma na domaće tržište i obezbedio posao za osamdesetak radnika koliko je i sada angažovano u ovom nekadašnjem drvopreradjivačkom kombinatu.

Poslovodstvo preduzeća je predložilo je da se proizvodnja ubuduće fokusira na tri programa od toga već dva veoma poznata. Impregnaciju drvenih pragova za železnicu i strugaru, po čemu je inače ova fabrika u ranijem periodu bila prepoznatljiva a novina bi bila otvaranje pelentane odnosno pogona za proizvodnju takozvanog cigaret briketa, u evropi najtraženijeg energenta za gorionike na čvsta goriva.

Kruševački Savremeni dom je nakon raskida kuporpodajnog ugovora sa beogradskom IDEA projekt od 2010. u procesu restrukturiranja i jedno je od malobrojnih nedakadašnjih društvenih preduzeća bez kreditnih i obaveza prema dobavljačima. Duguju ugalvnom javnim preduzećima i spremni su da sve obaveze izmire, kaže predsednik sindikata Veljković, ustupanjem dela svoje imovine lokalnoj samoupravi. Time bi se relaksirali poslovni bilansi preduzeća a grad bi došao u posed uredjenog gradjevinskog zemljišta pogodnog i za formiranje industrijske zone i za stambenu izgradnju.

Zboru radnika savremenog doma prisustvovao je i predsednik veća samostalnog sindikata u Kruševcu Milenko Mihajlović

Povezano