subota, 13. jul 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Grad Kruševac sprovodi postupak upisa prava javne svojine na nepokretnostima koje koristi

Grad Kruševac sprovodi postupak upisa prava javne svojine na nepokretnostima koje koristi

Grad Kruševac, kao i većina lokalnih samouprava u Srbiji sprovodi veoma složen postupak upisa prava javne svojine na nepokretnostima koje koristi, kao i na nepokretnosti koje koriste ustanove i preduzeća čiji je osnivač Grad. Grad Kruševac ima nešto više od 300 objekata upisanih u Katastar za nepokretnosti, a ostalo je da se upiše još oko 200 nepokretnosti.

Zakon o javnoj svojini stupio je na snagu 2011. godine i dao je mogućnost jedinici lokalne samouprave da bude nosilac prava javne svojine. Grad Kruševac, kao i većina lokalnih samouprava u Srbiji sprovodi veoma složen postupak upisa prava javne svojine na nepokretnostima koje koristi, kao i na nepokretnosti koje koriste ustanove i preduzeća čiji je osnivač Grad. Grad Kruševac ima nešto više od 300 objekata upisanih u Katastar za nepokretnosti. Reč je o zgradama, poslovnim prostorima i stanovima. Šef službe za upravljanje imovinom Grada Kruševca, Ines Šljivić napominje da je ovaj postupak veoma složen.

Grad Kruševac je prošao kroz projekat Exchange 5  zahvaljujući kojem su, kako ističe Šljivić, dobijena sredstva iskorišćena da se urade neki preduslovi koji pomažu prilikom upisa javne svojine u službu Katastra.

Prema rečima Ines Šljivić većina škola i školskih objekata ima regulisan pravni status.

Šljivić kaže da je nemoguće precizno odrediti kada će ceo postupak upisa javne svojine biti završen.

Koristi od upisa javne svojine za Grad Kruševac su mnogostruke, napominje šef službe za upravljanje imovinom Grada.

Ocenjujući da će postupak upisa javne svojine u budućnosti biti sve skuplji, Šljivić kaže da se nada da će Grad nastaviti da učestvuje u projektima koji pomažu ovaj proces.

Povezano