petak, 10. jul 2020.

Kruševac
petak
Bez padavina.
Bez padavina.
20°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vetra: 0 m/s JI
 

Slavska trpeza – dve plate

Slavska trpeza – dve plate

Na slavskoj trpezi ne sme ništa da zafali, a nikada nije bilo teže pripremiti slavlje nego u ovo vreme. Da bi sve bilo kako red nalaže, valja računati na izdatak od 25.000 do 80.000 dinara

Da ništa ne zafali na slavskoj trpezi i sve „ide po redu“- od pečenja, sarme, pršute… preko kolača, torti i na kraju da se zalije vinom, domaćice u Srbiji moraće da izbroje priličnu sumu novca. Ove sezone za slavsku trpezu sa predjelima, jelima, specijalitetima, slatkišima i pićem, kako računica pokazuje, valja izdvojiti minimum 25.000 pa do 80.000 dinara, odnosno dve prosečne mesečne zarade!

Najveći izdatak slavske trpeze svakako je pečenje. Za kilogram prasetine treba izdvojiti od 399 do 490, jagnjetina dostiže i 580 dinara, plus plaćanje pečenja, a za to se po kilogramu uzima od 40 do 80 dinara zavisno od pečenjare. A, pre toga na slavskoj trpezi sledi ono standardno – razne pite, dimljeno meso, rolati, čorba, kupus, sarma…

I za posnu slavu, zavisno od broja gostiju, treba izdvojiti gotovo dva proseka. I najskromnije obeležena slava iz kućnog budžeta će izvući minimum 20.000 dinara. To obuhvata 10 kilograma sveže ribe, šarana, na primer, i pripremu kod kuće. Ima i jeftinijih vrsta ribe, a ako se još pripremaju kod kuće, ručak je znatno povoljniji. To važi i za kolače, prebranac, posna predjela. Za brojnije goste i skuplji izbor glavnog jela valja izdvojiti nekoliko puta više novca. Kilogram šarana kreće se, inače, od 380 do 490 dinara.

– Za slavu uvek mora da bude, a spas su čekovi, posle ću da razmišljam kako da podmirim sve račune – kaže Milena Nikolić, domaćica iz Beograda, koja slavi Svetu Petku. – Ove godine sve je preko svake mere poskupelo. Ali slavska je trpeza pa nabavljam samo najbolji delikates, pečenje, đakonije… Neka košta, red je red, i tako se to radi generacijama u mojoj porodici.

Trgovci su, kažu, spremni za predstojeće slave. Najavili su i specijalne ponude. Uoči slavlja mnogi prometnici su zajedno sa dobavljačima snizili cene osvežavajućih, ali i alkoholnih pića, u proseku od 10 do 15 odsto.

– Svake godine u periodu slava organizujemo akcijska sniženja, gde potrošačima nudimo jeftinije meso, ribu, ali i sir, salate, pića, kolače – ističu u trgovinskim lancima.

Izvor: Novosti

Povezano