sreda, 15. jul 2020.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
21°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 61%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

Struja jeftinija za 500.000 najsiromašnijih, za sve ostale – skuplja

Struja jeftinija za 500.000 najsiromašnijih, za sve ostale – skuplja

Uskoro bi mogli da budu gotovi socijalni profili najugroženijih stanovnika koji će ubuduće imati beneficije prilikom plaćanja struje. U Ministarstvu rada procenjuju da je reč o 500.000 domaćinstava koja će mesečno moći da računaju na oprost od 800 do 1.500 dinara na računu za struju.

Za ostale će struja biti skuplja već od sledeće godine, ali ne drastično, najavljuju iz Ministarstva energetike. Brankica Janković, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog zapošljavanja, kaže da će najverovatnije već sa prvom zimom postojati beneficije za građane koji primaju socijalnu pomoć i imaju najniže penzije u zemlji.

Uzeli smo da to bude potrošnja od oko 350 kilovat-časova mesečno, za koliko će u proseku najugroženija domaćinstva dobiti vaučer da ne plaćaju struju. Najverovatnije ćemo se odlučiti za model vaučera koji će korisnik donositi kad plaća račun za struju jer je on na lično ime, pa su mogućnosti zloupotrebe najmanje. Ukoliko potroše struje iznad toga, moraće da je plate – objašnjava Jankovićeva. Ovakav vid socijalne pomoći će dobiti penzioneri čiji mesečni ček ne prelazi 12.898 dinara pod uslovom da dokažu da im je to jedini izvor prihoda. Potom, dobiće šestočlane porodice koje primaju do 30.550 dinara socijalne pomoći, oko 80.000 korisnika dečjeg dodatka i 25.000 ljudi koji primaju tuđu negu i pomoć.

U Srbiji je još oko tri miliona domaćinstava na koje se ove beneficije ne odnose. Iako još nema zvaničnih potvrda, „Blic” nezvanično saznaje da će verovatno ostati neka umanjenja za građane koji troše malo struje, a nisu u ovoj grupi najugroženijih.

Kako je ranije najavila ministarka energetike Zorana Mihajlović, dogodine, kad se završe socijalni profili i napravi novi tarifni sistem koji će stimulisati potrošnju struje onda kad je najviše ima, ići će se na realniju cenu električne energije.

U Ministarstvu energetike kažu da sigurno neće biti cenovnog šoka.

To bi bio socijalni udar i za stanovništvo, ali bi ozbiljno ugrozio i konkurentnost privrede. Zato je nemoguće cenu struje odjednom povećati u drastičnom procentu – kaže Ljubomir Aksentijević, državni sekretar u Ministarstvu energetike.

Izvor: Blic

Povezano