petak, 14. jun 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

VIKEND SA KNJIGOM: Monografija „FK Napredak“ – simbol kruševačkog fudbala

VIKEND SA KNJIGOM: Monografija „FK Napredak“ – simbol kruševačkog fudbala

Milorad Sijić je objavio i šestu knjigu o fudbalu. Ovoga puta to je monografija o Fudbalskom klubu Napredak, koja na jednom mestu apsolvira 74 godine istorije kruševačkog kluba.

Sijić je u ovoj knjizi dao osvrt na sve odigrane sezone kluba, igrača, trenera i rukovodstva. Na jednom mestu našlo se na hiljade evidentiranih utakmica i imena fudbalera:

–Prvobitno je bilo planirano da monografiju objavim 2021. godine, povodom 75 godina osnivanja kluba, ali sam zbog korona virusa malo požurio. Radi se o statističkoj monografiji gde je evidentirano više od 3.000 utakmica koja je ovaj klub odigrao, skoro 35.000 imena, spiskovi svih predsednika kluba, trenera, strelaca, niz zanimljivosti od 1946. godine pa sve do kraja 2019. godine – rekao je autor.

Sijić je do sada napisao 20 knjiga i monografija koje se bave ličnostima i mestima Kruševca i okoline a ovo mu je šesta knjiga o fudbalu. Prvu, “Fudbal u Kraljevini Jugoslaviji”, objavio je 2009.  i to je bila prva knjiga koja se bavila počecima organizovanih fudbalskih takmičenja u Srbiji. Kasnije je objavljeno i dopunjeno izdanje ove knjige. Pre četiri godine Sijić je objavio kapitalnu monografiju  “Fudbal u Rasinskom okrugu”.

Milorad Sijić je do sada napisao 20 knjiga i monografija koje se bave ličnostima i mestima Kruševca i okoline a ovo mu je šesta knjiga o fudbalu. Prvu, “Fudbal u Kraljevini Jugoslaviji”, objavio je 2009. godine i to je bila prva knjiga koja se bavila počecima organizovanih fudbalskih takmičenja u Srbiji. Kasnije je objavljeno i dopunjeno izdanje ove knjige.

– Prikupljajući materijale došao sam do podatka da je prvi fudbalski klub u Kruševcu bio Loptačko-turistički klub “Srbija”. Osnovali su ga omladinci 25. maja 1915. godine, usred velikog rata, a prvi predsednik bio je Miodrag Momirović koji je 1918. godine umro u Francuskoj, u Provansi, gde je studirao medicinu – kaže Sijić.

Do sada je napisano više monografija o FK Napredak, ali – smatra recezent  Miša Rajković, predsednik Napretka iz njegovih najslavnijih dana – Sijićeva knjiga se izdvaja po obimnosti, kao i po tome što na  sistematski način odslikava fukcionisanje kluba od osnivanja do današnjih dana:

– Vrednost ove monografije je što se niko ne favorizuje, već je dat realan pregled, a ljubitelji fudbala će čitanjem da stvore sliku o funkcionisanju kluba i daju svoj sud o svakom pojedincu i njegovom uspehu kao člana kluba. Zato treba oditi i puno priznanje autoru, koji je uložio mnogo truda i vremena da predstavi ljubiteljima fudbala, odnosno simpatizerima FK Napredak, kako je klub nastao, kako se razvijao, i kako je postao institucija grada.

Priča o Klubu počinje neposredno posle rata, 1945. godine, kada su umesto predratnih naziva fudbalskih klubova registrovani  novi – “Sloboda”, “Zakić”, “Badža”, “Čajka”, “Borac”, “Polet” i drugi. Predratni fudbaleri bili su okosnica kruševačkih novoosnovanih timova. Zato su i rezultati kruševačkih timova bile ubedljive pobede protiv timova iz okolnih naselja i gradova. Tako je bilo do decembra 1946. godine i utakmice u Kragujevcu između FD “Radnički” i FD “Zakić”. O tome je izvestila kruševačka “Pobeda” 6. decembra 1946. – rezultat katastrofalan, 9:1 (4:0). Već 8. decembra 1946. godine sazvana je vanredna skupština fiskulturnog društva iz Kruševca na kojoj se raspravljalo o situaciji u gradskim fudbalskim klubovima. Odlučeno je da se izvrši fuzija kruševačkih timova “Zakić”, “Badža” i “14.oktobar”. Boja novog kluba biće crveno – bela, a ime kluba Napredak. To je bila uspomena na Radnički sportski klub iz 1919. i 1924. godine pod istim nazivom. U Napredak je tih dana došao novi fudbaler – proslavljeni Marko Valok koji će ostati upamćen kao igrač koji je postigao prvi gol za ekipu pod novim imenom – Napredak. Već 1947/48. godine Napredak je napravio jeizuzetan rezultat i postao prvak Srbije! Najveće uspehe klub je ostvario 1980. godine kada je bio četvrti u prvenstvu SFR Jugoslavije i 2000. godine kada je igrao u finalu Kupa SR Jugoslavije.

Godine uspona i padova FK Napredak knjiga Milorada Sijića minuciozno skenira obiljem faktografskih i statističkih podataka, zaokružujući tako o najpopularnijem kruševačkom sportskom klubu.

Rubriku realizujemo u okviru projekta na osnovu Konkursa za sufinasniranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.