petak, 14. jun 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Kruševac od A do Š: Hoteli

Kruševac od A do Š: Hoteli

Prvi kruševački hotel je bio hotel „Pariz“. Davne 1785. godine u strogom centru grada sazidana je kafana „Mali Pariz“, koja je dogradnjom sprata za prenoćište 1882. prerasla u hotel, prvi u unutrašnjosti zemlje. U centru Kruševca je postojao i hotel „Evropa“ koji je u svom sastavu imao i gradsko kupatilo (jedno od ukupno dva u tadašnjoj zemlji) i čije je izgradnja trajala dve godine, od 1936-1938. Kao najmoderniji i najveći hotel u kruševačkom kraju – „Rubin“ svečano je počeo sa radom 1975.  godine…

Projekat  pomaže Grad Kruševac, po Konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja interesa u oblasti javnog interesa za 2020. godinu

Hoteli – ustanove namenjene pružanju usluga, najčešće kratkotrajnog smeštaja i prehrane gostiju – korisnika usluge.

Istorija hotela je tesno povezana sa istorijom civilizacije. Objekti koji nude gostoprimstvo su evidentirani još u ranim biblijskim vremenima. Hoteli prvenstveno pružaju uslugu prenoćišta, ali je običajno ali ne i obavezno, da poseduju i kapacitete koji pružaju usluge služenja hrane i pića, kao dodatnih usluga. Istorija hotela je tesno povezana sa istorijom civilizacije. Objekti koji nude gostoprimstvo su evidentirani još u ranim biblijskim vremenima.

Kada govorimo o Lazarevoj prestonici, prvi kruševački hotel je bio hotel „Pariz“. Naime, davne 1785. godine u strogom centru grada sazidana je kafana „Mali Pariz“, koja je dogradnjom sprata za prenoćište 1882. prerasla u hotel, prvi u unutrašnjosti zemlje. Bio je centar kulturnih dešavanja u gradu.

Tu su se održavale i bioskopske predstave, a imao je i stalnu muziku. Hotel „Pariz“ je 1971. godine srušen, a na njegovom mestu danas se nalazi zgrada „Kocka“. Sećanja Kruševljana na ovaj hotel bude nostalgiju….

Pored pomenutog, u centru Kruševca je postojao i hotel „Evropa„. Izgradio ga je Dušan Stojadinović Žuća koji je kapital stekao između dva svetska rata izgradnjom železničkih pruga širom Jugoslavije. Izgradnja „Evrope“ koja je u svom sastavu imala i gradsko kupatilo (jedno od ukupno dva u tadašnjoj zemlji) trajala dve godine od 1936-1938. Prema arhivskim podacima, ovaj hotel je imao: 43 spavaće sobe (apartmanskog tipa), 2 restoranske sale, nameštaj iz inostranstva, ćevabdžinicu, pušnicu, modernu kuhinju kao i bioskopsku salu. Tridesetih godina dvadesetog veka Evropa je ugostila mnogobrojne boeme, a tu su se održavale i međunarodne likovne kolonije. Hotel je bio smešten u neposrednoj blizini spomenika Kosovskim junacima, uz nekadašnju Modnu kuću „Luvr“, a preko puta se nalazio hotel „Pariz“. Bašta se nalazila na mestu gde se sada Čolak Antina ulica spaja sa Balkanskom (bivša JNA). Nakon 2. svetskog rata zgrada je nacionalizovana. Šezdesetih godina prošlog veka Hotel „Evropa“ je predat na korišćenje ugostiteljskom preduzeću „Župa“. Nakon više od 7 decenija postojanja, ovaj hotel je 2008. godine zatvorio vrata za svoje posetioce.

Kao najmoderniji i najveći hotel u kruševačkom kraju – „Rubin“ svečano je počeo sa radom 1975. godine i nalazio se zajedno sa još nekoliko ugostiteljskih kompleksa, pod okriljem društvene kompanije „Župa“.

Sa devet spratova, imao je preko 100 soba, 4 apartmana i kao takav nije imao konkurencije u gradu. Grad je bio poznati industrijski centar, a hotel je primao mnogobrojne goste iz tadašnje Jugoslavije ali i iz sveta. Svi hotelski kapaciteti su bili u funkciji, tako da je u letnjem periodu bez ikakvih zastoja moglo da bude usluženo oko hiljadu osoba. Hotelski enterijer je ostavljao izvanredan utisak na goste, kuhinja je imala veliki izbor kvalitetno pripremljenih jela, konobari su svojim radom i ponašanjem zadovoljavali visoke standarde koje je hotel postavljao. U funkciji je bila glavna sala sa 300 sedišta, sa večernjim muzičkim programom od 19 do 23 časa. Hotelski restoran za ručavanje – 120 sedišta, poslastičarnica 60, a hotel i bar salu sa 200 sedišta u kojoj su nastupali mađioničari kao i orkestri evergrin muzike. U periodu lepog vremena radile su sve bašte. Ulazni hol sa recepcijom bio je veoma prostran. Odmah po otvaranju, u hotelu su počele da se održavaju zabave: navijača Zvezde i Partizana, golubarske, lovačke, zanatske, maturske večeri srednjoškolaca i godišnjice mature starijih maturanata, drugarske večeri, manje banket proslave i sastanci, modne revije i narodna veselja, koje su, uz vrhunsku muziku trajale do zore. Svoje zabave je priređivalo i Društvo ugursuza, baksuza i namćora „Dobra narav“.

 

S obzirom da je hotel „Rubin“ pripadao ugostiteljskom preduzeću „Župa“ koje je 2007. godine kupila kompanija Verano, lošim poslovanjem i krizom koja tada pogađa matičnu kompaniju, Župa odlazi u stečaj. Ovo je za posledicu imalo da je hotel „Rubin“ izgubio status hotela i postao konačište. Tokom 2015. nakon uspešne licitacije hotel je ponovo prodat inostranoj kompaniji na čelu sa Irenom Bošnjaković (na javnom nadmetanju kupila Hotel Rubin od preduzeća AD Župa u stečaju za milion i 300 hiljada evra). Ubrzo kreću i radovi na renoviranju, od podruma do krova. Rekonstrkcija ovog objekta u strgom centru Kruševca, koja i dalje traje, imaće 4 zvezdice, 72 sobe i dva kraljevska apartmana.

I dok ponovo ne zasija u novom, modernom sjaju, posetiocima Kruševca na raspolaganju je više hotela u gradu i okolini kao i konačišta.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.