ponedeljak, 18. januar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Mestimično oblačno.
Mestimično oblačno.
-5°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vetra: 1 m/s ZSZ
 

Živopisni običaji uz najradosniji praznik

Živopisni običaji uz najradosniji praznik

Danas pravoslavni vernici obeležavaju Badnji dan, a sutra rođenje Bogomladneca Gospoda Isusa Hrista – Božić. Od davina u našem narodu postoje različiti običaji vezani za najradosniji praznik. 

Običaji kažu da na dan uoči Božića, Badnji dan, najstariji i najmlađi muškarac domaćinstva u rano jutro odlaze u šumu po badnjak – hrastovo ili cerovo drvo koje će tokom večeri uneti u kuću. Badnjak simboliše Isusa Hrista i seče se posebnim obredom. Na mestu gde se badnjak posekao valjalo se ostaviti nešto: parče pogače ili malo žita. Badnjak se seče iz tri udarca, a ako se tako ne poseče, onda se lomi uvrtanjem.

Na dan Božića žene peku česnicu koja može biti slana ili slatka u zavisnosti od porodičnog nasleđa i podneblja. U česnicu se sakrije novčić, a veruje se da onaj ko pronađe novčić biva srećan cele godine. Položajnik je prva osoba koja uđe u kuću na dan Božića i obično je to dete ili osoba bliska porodici.

On ulazi u kuću i čestita Božić ukućanima rečima „Hristos se rodi“, a ukućani odgovaraju „Vaistinu se rodi“ ispričala nam je etnolog Narodnog muzeja Kruševac Jovana Stojković.

Povezano