nedelja, 25. jul 2021.

Kruševac
nedelja
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
26°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 54%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Preminuo Nenad Stefanović Japanac: Kruševljanin – jedan od najboljih bas gitarista Jugoslavije

Preminuo Nenad Stefanović Japanac: Kruševljanin – jedan od najboljih bas gitarista Jugoslavije

Nenad Stefanović Japanac preminuo je danas u 62. godini života. Poznati basista je bio u grupama „Bajaga i Instruktori“ i „Piloti“, a njegovi prijatelji i saradnici oglasili su se na društvenim mrežama povodom gubitka.

Nenad Stefanović rođen je 1959. godine u Kruševcu. „Odrastao u Koloniji. Jedna je od onih tihih, povučenih ali važnih osoba yu pop rock scene bez kojih bi, kako fraza kaže, ona bila mnogo siromašnija. Još od 1970-ih Japanac je bio muzičar “na poziv” i odsvirao je bas-deonice na bezbrojnim pločama. Iako po vokaciji jazz-funker, uhlebljenje je najčešće imao na pločama narodnjaka, pogotovo onih crossover tipa“ – zabeležila je „Rokomotiva“.

Bio je član Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike od 1976. godine. Imao je status slobodnog umetnika, bio je član Sokoja, sa prijavljenih i zaštićenih oko 200 radova kao autor i aranžer. Mnogi su ga isticali kao najboljeg bas-gitaristu Jugoslavije, a sarađivao je sa velikim imenima u muzici, poput Bajage i instruktora, Bijelog dugmeta, Pilota, Olivera Mandića, Đorđa Balaševića i drugih.

Dokazavši se kao vrlo pouzdan,precizan, tačan, originalan i inventivan basista, te kao vrsni poznavalacprimenjene harmonije, svirajući istovremeno i gitaru, učestvovao je u stvaranju preko 1000 izdanja jugoslovenske i srpske scene.

Sarađujući sa hiljadama muzičara svih profila, provodeći vreme u stotinama studija širom Evrope, doprineo je da neka ostvarenja na kojima je aktivno učestvovao i stvarao postanu antologija jugoslovenske i srpske muzičke scene, i zasluženo je predstavljen u kultnom Leksikonu YU mitologije, pod imenom Neša Japanac.

Mnogi su se od njega oprostili na društvenim mrežama. Živorad Milenković od kolege se oprostio na Tviteru.

– Njegov bas je više od svega ukrasio pesmu Bjelog dugmeta „Ružica si bila“. Neka mu je večna slava, svi smo ga voleli – napisao je.

 

 

Povezano