utorak, 19. januar 2021.

Kruševac
utorak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
-2°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 70%
Brzina vetra: 2 m/s IJI
 

Krizni štab: Postojeće mere ostaju na snazi, škole počinju sa radom 18. januara

Krizni štab: Postojeće mere ostaju na snazi, škole počinju sa radom 18. januara

Na sednici Kriznog štaba odlučeno je da sve postojeće mere ostanu na snazi i dalje, jer je ocenjeno da daju rezultate. Osim toga, zaključeno je da nema prepreke da drugo polugodište u školama počne kada je i planirano 18. januara. Medicinski deo Kriznog štaba ocenio je na sednici da su postojeće mere dale rezultate i da brojke padaju.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević istakla je nakon sednice da se odluka o zadržavanju mera odnosi na obavezan pi-si-ar test za ulazak u zemlju, kao i na rad ugostiteljskih objekata do 20 časova.

„Neće biti organizovanog dočeka Srpske nove godine“, podvukla je Kisić Tepavčevićeva. Na osnovu epidemiološke situacije, kako je rekla, procenjeno je da su uslovi takvi da nema prepreka za nastavak školske godine od 18. januara. „Nastaviće se pohađanje osnovnih i srednjih škola po dinamici kakva je bila pre raspusta“, objasnila je Kisić Tepavčevićeva.

To znači, dodala je, da će srednjoškolci ići svake druge nedelje u školu, po pola odeljenja, a osnovci svaki drugi dan, kako je bilo od 1. septembra.

Na pitanje do kada će važiti mere, Kisić Tepavčevićeva je rekla da to zavisi od epidemiološke situacije.

„Nismo definisali vremensku odrednicu, mere važe do daljeg. Mi se sastajemo najmanje jednom nedeljno i svaki put će se evaluirati situacija“, rekla je ministarka i članica Kriznog štaba.

Što se vakcinacije tiče, ističe da ona ide svojim nesmetanim tokom.

U Srbiju su danas stigle dodatne količine vakcina „Fajzer“, a Kisić Tepavčevićeva je rekla da će ta vakcina dolaziti svake nedelje i da će vakcinacija biti nastavljena po prioritetima.

Dodala je da postoje detaljni planovi za vakcinaciju i da će, u zavisnosti od raspoloživih količina vakcine i epidemiološke situacije, u narednom periodu svi koji su se prijavili, biti obavešteni gde i kada da se jave.

„Funkcionisaće tako da bude najjednostavnije za sve nas, da ne bude redova, čekanja i da se sprovede u najkraćem vremenskom roku“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Istakla je i da je trend obolevanja i umiranja u odnosu na pre nekoliko nedelja u padu, ali podseća da su brojke i dalje izuzetno visoke, jer svaki dan par desetina građana izgubi bitku sa koronom, što znači da ne sme biti opuštanja.

Ukazala je da će se u narednih par dana videti da li će broj zaraženih porasti, kao posledica okupljanja za praznike, što je bio slučaj u evropskim zemljama, te istakla da se nada da se to kod nas neće desiti.

Upitana za preminule mlade lekare i da li će biti neke analize kako bi se utvrdilo kako je i zašto došlo do visoke brojke preminulih zdravstvenih radnika, Kisić Tepavčevićeva je rekla da je gubitak svakog života veliki gubitak za sve, te da se rade analize i procenuju rizici i razlozi za najnepovoljnije ishode koji su se desili.

Povezano