četvrtak, 20. februar 2020.

Kruševac
četvrtak
Mogući pljuskovi.
Mogući pljuskovi.
5°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 90%
Brzina vetra: 6 m/s SZ
 

Stigla jesen – oprez za volanom

Stigla jesen – oprez za volanom

Nakon što je jesen i kalendarski stigla, nastupilo je i pravo jesenje vreme praćeno kišom, padom temperatura, ali i čestom pojavom magle. Kako meteorolozi najavljuju, slične vremenske prilike biće i narednih dana. Iz Agencije za bezbednost saobraćaja, upozoravaju vozače da povećaju opreznost dok su za volanom.

Oni, takođe, podsećaju, da je veća pažnja u vožnji neophodna naročito ujutru, pri pojavi magle, sitne kiše i smanjene vidljivosti. Zbog toga je važno držati propisno odstojanje, smanjiti brzinu kretanja, postepeno i na vreme kočiti, te izbegavati nagla skretanja i promene pravca.

U naseljenim mestima potrebno je posebno biti oprezan u blizini škola, pešačkih prelaza i raskrsnica. Van grada, najveće opasnosti vrebaju u krivinama, naročito pri vlažnom kolovozu kada pneumatici slabije prijanjaju na podlogu, zbog čega je upravljivost vozila drastično smanjena.

Upravo je gubitak kontrole vozila, statistički gledano, najveći krivac za veliki broj nezgoda sa teško povredjenim i poginulim licima. Kada je kolovoz mokar, zaustavni put je i do 50 odsto duži nego u normalnim uslovima vožnje. U praksi, to otprilike znači, da pri brzini od 50 kilometara na čas zaustavni put iznosi približno 29 metara, dok se po kiši produžava na oko 45 metara. Dok pri brzini od 100 kilometara na čas, za zaustavljanje treba 90, odnosno 155 metara.

Kako je od 1. novembra do 1. aprila obavezna upotreba zimske opreme, prvenstveno zimskih pneumatika, kada na kolovozu ima snega i leda, poželjno je blagovremeno zameniti pneumatike, a takođe i proveriti u kakvom stanju se vozilo nalazi, vodeći računa o ispravnosti akumulatora, brisača i sistema za grejanje.

Povezano