utorak, 20. april 2021.

Kruševac
utorak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
10°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 81%
Brzina vetra: 0 m/s JZ
 

Danas su Zadušnice, dan molitvenog sećanja na upokojene pred početak Vaskršnjeg posta

Danas su Zadušnice, dan molitvenog sećanja na upokojene pred početak Vaskršnjeg posta

Danas su Zadušnice, dan molitvenog sećanja na upokojene pred početak Vaskršnjeg posta. Obeležavaju se u posnom triodu uoči Nedelje mesopusne.

Zadušnice, kojih je u godini četiri, uvek se praznuju u subotu jer je u bogosluženjima po crkvenom pravilu subota dan za pomen svim mučenicima i upokojenima.

U skladu sa merama zaštite od kovida 19, kojima iskazujemo odgovornost za sebe i druge, molitveno se obeležavaju i ove Zadušnice u Kruševcu i Eparhiji kruševačkoj.

U crkvama i manastirima Eparhije kruševačke služe se Zaupokojene Liturgije sa sećanjem na upokojene pretke i srodnike.Različiti su običaji u narodu povodom zadušnih praznika. U svoj vaseljeni u te se dane moli na svetoj liturgiji, na parastosima, prekađivanjem grobova i pomenima za spasenje svih onih koji usnuše s nadom na „vaskrsenje i život večni“. Osveštano žito verni, uz sveće i cveće, iznose na grobove koje obilaze na dan Zadušnica. Umesto iznošenja hrane, Crkva poziva na darivanje sirotinje i činjenje dela milosrđa, jer je prinošenje molitava za spasenje upokojenih – kruna praznika Zadušnica.

Povezano