ponedeljak, 29. novembar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Oblačno.
Oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 89%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

U kasarni Rasina u Parunovcu obeležen Dan sećanja na stradale u Nato agresiji

U kasarni Rasina u Parunovcu obeležen Dan sećanja na stradale u Nato agresiji

Na današnji dan 1999. godine u  19.45 NATO pakt počeo je vazdušne napade na vojne ciljeve u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Kasnije su vazdušni udari prošireni i na privredne i civilne objekte. U kasarni Rasina u Parunovcu, obeležen je Dan sećanja na stradale u Nato agresiji.

Vojska Srbije u svim kasarnama i garnizonima obeležila je Dan sećanja na stradale u Nato agresiji pre 22 godine. vence na spomen obeležju u karasni Rasina gde je uklesano 141 ime poginulih pripadnika 125. herojske motorizovane brigade, 7. pešadijske brigade78. lake pešadiske brigade i 53. graničnog bataljona, položile su delgacije Vojske Srbije garnizona Kruševac, grada Kruševca, Rasinskog upravnog okruga i  125. motorizovane brigade. Komandant garnizona Kruševac i komandant Rasinske brigade – pukovnik Rade Rnjaković,  i posle više od dve decenije do detalja se seća 24. marta 99.

Za 78 dana neprestanog bombardovnja bilo je 3.5 hiljade poginulihi 12 i po hiljada ranjenih.

Sa namerom da se produži obeležavanje dana sećanje na stradale tokom Nato agresije, 9. aprila u Kruševcu će biti obeležen Dan početke bitke na Košarama. Na Veliki petak, 9. aprila 1999, počeo je napad šiptarskih terorista iz Albanije na rejon karaule Košare – bitka na Košarama trajala je 67 dana, a i prvom udaru 110 pripadnika 53. graničnog bataljona, pod intenzivnom artiljerijskom vatrom Vojske Albanije i dejstvom NATO avijacije, sukobilo se sa oko 1.500 terorista OVK. Podršku našoj vojsci pružali su pripadnici 125. motorizovane brigade. Najveći deo srpskih snaga činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka prosečne starosti 20 godina.

Prošle godine Pripadnici Vojske Srbije postavili su u memorijalnom parku „Slobodište“ u Kruševcu, tenk koji je korišćen u borbama u reonu karaule Košare 1999. godine, dok je drugi tenk sa Košara, izložen u kasarni „Knez Lazar“ u Kruševcu.

Povezano