nedelja, 5. decembar 2021.

Kruševac
nedelja
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
10°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 65%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

KNJIGA NEDELJE: Čemu nas je sve naučila korona?

KNJIGA NEDELJE: Čemu nas je sve naučila korona?

Sve ima smisla, kaže Ridiger Dalke u knjizi „Zaštita od infekcija (ojačajte imunitet – prirodno i trajno – uz poseban osvrt na kovid-19 i problematiku vakcine)“, dodajući da smo svi zajedno već dobrano zaslužili ovo što se desilo. Već dugo znamo da smo sa svetskom religijom novca, rasta po svaku cenu i nemilosrdne potrošnje na opasnom putu i da smo zašli u ćorskokak. Da li nas kovid-19 sada stavlja pred veliku odluku? Da li je sazrelo vreme?


Foto: Laguna

Ridiger Dalke, doktor medicine i psihoterapeut-holističar koji je uvek za korak ispred klasičnih metoda lečenja, ponovo je među našim čitaocima. Ovoga puta sa aktuelnim odgovorom na kovid-19 i problematiku vakcina, kroz praktični priručnik za prirodno jačanje imunosistema, ali istovremeno i psihičko suočavanje na ličnom i društvenom nivou sa kriznim situacijama.

Svoje izlaganje Dilke započinje epizodom kako jedne ugledne nemačke novine pišu o „lažnim vestima o pandemiji“ i tvrde da zapravo ne postoji pravo sredstvo da se ojača imunitet i odbrana organizma. I odmah zatim upozorava kako je to samo po sebi prava pravcata lažna vest.

„Naravno da postoje prikladne mogućnosti za jačanje naše odbrambene moći. Doduše, ne uz pomoć lekova školske medicine, već uz pomoć lekovitih sredstava i postupaka prirodne medicine različitih naroda ove planete. Činjenica da delotvornost tih postupaka i sredstava potvrđuju i brojna naučna istraživanja i dalje se uglavnom ignoriše, da ne kažemo baš da se nastoji da se prećutkivanjem potpuno potisne“ – konstatuje Dalke, našoj čitalačkoj publici već dobro poznat po knjigama „Bolest kao put“, „Životne krize kao prilike za razvoj“, „Zakoni sudbine“, „Bolest kao govor duše“. U najnovijoj, čitaoce poziva na samoodgovornost, na staloženo i inteligentno pristupanje aktuelnoj situaciji i preduzmimanje svega što nam je na raspolaganju kako bismo ojačali odbrambeni sistem organizma i poboljšali zdravlje.

 

Kako da svoju dobrobit uzmemo u svoje ruke?

Tako, već na samom početku knjige, Dalke predočava „deset šansi da svoju dobrobit uzmemo u sopstvene ruke“. Najpre se poziva na istraživanje profesora Andreasa Mihalsena koje pokazuje kako post smanjuje spremnost tela da reaguje zapaljenjima i povećava odbrambenu moć. Mihelsanova istraživanja su, naime, dovela do zaključka da post smanjuje takozvanu CRP vrednost (marker zapaljenskih stanja, tj. prisustva zapaljenja, u organizmu), pridružujuži to naučnim dokazima da ova jednostavna mera jača zdravlje i podiže imunitet – sve do poboljšane sposobnosti organizma da se izbori s karcinomima.

Dalke se zatim poziva na studije koje pokazuju da punovredna biljna ishrana takođe smanjuje CRP vrednost, a time i sklonost organizma da reaguje zapaljenjima. Nastavlja sa citiranje praoca medicije Hipokrata, koji je u svoje vreme već znao da „smrt sedi u crevima“. Crevna flora zapošljava deset puta više „radnika“ nego što imamo ćelija u telu. Te bakterije predstavljaju glavno uporište sistema imuniteta u organizmu, između ostalog i tako što utiču na naše raspoloženje, težinu, a time i na opšte stanje imuniteta.

Foto: Pixabay

Danas znamo da kod mnogih velikih bolesti, kao što su srčani udar, rak i Alchajmerova bolest, značajnu ulogu igraju takozvane „tihe infekcije“, nastavlja Ridiger Dalke, dodajući da to znači da hronična žarišta zapaljenja koja tinjaju vezuju snagu sistema imuniteta i na taj način ga slabe, kao i da uzroci ove sve veće opasnosti po naše zdravlje leže u sve većoj konfliktnosti našeg svakodnevnog života i sve lošijoj ishrani, uprkos materijalnom preobilju. Sledi naučni dokaz: otkad se krave uglavnom hrane koncentratom, u njihovom mleku i mesu dramatično raste udeo omega-6 masnih kiselina, koje prouzrokuju zapaljenja, dok se smanjuje udeo omega 3 masnih kiselina, koje ublažavaju zapaljenja, a slično važi i za većinu ostalih životinja koje se gaje radi mesa u okviru masovnog uzgoja.

Pišući, zatim, o lekovitosti boravka u šumi, Dalke podseća da japanske studije potvrđuju da zahvaljujući njemu dolazi do zapanjujućeg umnožavanja belih krvnih zrnaca, prirodnih ćelija-ubica, presudnih za obračun s virusima. Pomaže i meditacija pažnje, koja povoljno deluje ne samo na jačanje opšteg zdravlja, već i posebno na osetno poboljšanje odbrambenih moći organizma.

 

Pandemija straha

Još je Julije Cezar mudro rekao kako nemamo čega da se plašimo, osim samog straha. Dalke se nadovezuje i konstatuje kako je dokazano kako strahovi suzbijaju delovanje sistema imuniteta i nanose ogromnu štetu. A svedoci smo ne samo pandemije virusa, već i pandemije straha, koji čini ljude poslušnim i podložnim.

Foto: Pixabay

„Time dolazimo do izuzetno važne teme: pandemije koje zvanični organi zdravstvene zaštite i politički predstavnici redovno proglašavaju – od svinjskog gripa, pa do gripa koji su izazvali slepi miševi, a koji se u ovom slučaju naziva korona ili kovid-19 – služe, namerno ili ne, kao najmoćniji izazivači panike. Panika je najakutniji strah, a strah izaziva smanjenje odbrambenih moći. S gledišta dubinske psihologije, mediji su postali žrtva „principa senke“: dok se prave da preduzimaju nešto nda epidemije ne bi prerasle u pandemije, oni ih zapravo – svesno ili nesvesno – još i podstiču. Psihoneuroimunulogija odavno je i višestruko dokazala da strah pogoršava stanje odbrambenog sistema organizma. Smanjivanje straha i omogućavanje života bez straha stoga predstavlja najaktivnije jačanje imuniteta.“

Dalke nas savetuje da iz cele ove loše situacije izvučemo najbolje, da se vratimo sebi. Tema agresije nad našim životom dominira još više nego inače. A ona se razrešava ličnom i građanskom hrabrošću, preduzimanjem koraka koji imaju smisla, umesto da zapadnemo u strah i obamrlost. „Umesto da se patimo sa merama karantina i da na njih gledamo kao na lišavanje slobode, trebalo bi da sebi konačno svojevoljno dopustimo malo mira i da se okrenemo unutra umesto ka spolja“.

Ako ne sada, kada, pita se autor. Upravo sada možemo da ozbljno počnemo da vežbamo na sebi i sa sobom. Da osećamo sebe iznutra sve dotle dok se teskoba ne raspline i ne preraste u oslobođenost od straha i dobar imunitet.

 

Civilizacija u ćorsokaku!

Najzad, sve ima smisla, zaključiće Dalke i dodati kao smo svi zajedno već dobrano zaslužili ovo što se sada dešava. Već dugo znamo da smo sa svetskom religijom novca, rasta po svaku cenu i nemilosrdne potrošnje na opasnom putu i da smo zašli u ćorskokak. A grčka reć crisis znači upravo – odluku. Da li je moguće da nas kovid-19 sada – usled velike vežbe svetskih razmera – stavlja pred veliku odluku? Da li je sazrelo vreme? Za sklapanje mira između čoveka i prirode, između čoveka i njegovog sistema imuniteta, između najbogatijih i najsiromašnijih, između nas i životinja.

U Kini je vazduh već mnogo bolji, skoro da je opet dobar, otkada je industrija usporila. Cela planeta se utišala, prirodni svet opet cveta…

„Kovid-19 obezbeđuje pauzu nama samima, ali i našem okruženju koje smo decenijama bezobzirno zapostavljali. Najzad radimo ono što je već odavno trebalo. Privreda više nema najviši prioritet? Da ne poveruješ. Svet je, izuzetno, skoro jedinstven… Dugo nismo znali za odricanje, a sada smo na to prinuđeni… Da li je moguće da svako, pa čak i sama zemlja, sada dobija ono što je zaslužio?“

 

Drugim, ali opet Dalkovim rečima, ono što nismo hteli da naučimo milom, dobijamo silom. U stvari ništa novo,učili smo to još kao deca, ko neće da uči, moraće da oseti. Privreda je, van svoje volje, bila zakočena, za šta je već odavno bilo krajnje vreme, potrošnja ograničena što nas je prinudno vratilo sebi samima. Da li je moguće da je cela ova inscenacija za naše najveće dobro, jer drugačije ne množemo da razumemo.

 

„Velika zavera sa samog vrha“?

„Tamo gde su granice zatvorene, sada možemo da krenemo na unutrašnje putovanje, i lično i u međunarodnoim razmerama“, piše Dalke, dodajući kako ponekad pomisli kako je sve ovo poput neke lekcije: „Da li je moguće da je to neka velika zavera sa samog vrha kako bismo naučili ono što je odavo trebalo?“

Mnoge dileme pokreće Dalke u svojoj obimom nevelikoj knjizi, recimo šta nam kovid-19 govori o nama samima, da li su političke i ekonomske agende uvek na strani građana, jesu li vakcine zaista rešenje za izlaz iz ove krize?

Ono što je najbitnije, nudi konkretne i primenljive odgovore na pitanje šta možemo sami da preduzmemo kako bi se zaštitili od ove infekcije, na fizičkom i psihičkom, ličnom i društvenom nivou. Reč je, dakle, o našoj samoodgovornosti, hrabrosti i budućnosti.

Ridiger Dalke je bio gost Beograda 2013. godine na promociji knjige „Bolest kao put“, kao i pre četiri godine na specijalnom predavanju. Već više od 30 godina radi kao lekar, piše knjige, održava seminare posta i obuku iz integralne medicine, povezanog disanja, terapije slikama i vodom. Njegove knjige o tumačenju bolesti postavile su osnove psihosomatike koja seže i u duhovnu dimenziju i prevedene su na 28 jezika. Nedavno je objavio i knjige „Holivudska terapija – šta igrani filmovi odaju o našoj duši“, „Starost kao poklon“ i „Rak – rast na stranputici“.

Slavoljub MARKOVIĆ

Povezano