sreda, 15. jul 2020.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
15°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 88%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Od danas obavezne zimske gume

Od danas obavezne zimske gume

Od danas pa do 1. aprila obavezna zimska oprema za vozila u saobraćaju na putevima u Srbiji. Kazna za neposedovanje odgovarajuće zimske opreme za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Od danas vlasnici vozila u Srbiji moraju da imaju sve četiri zimske ili “univerzalne” (M+S) gume, čija dubina šara nija manja od četiri milimetara.

Sem Zakona o saobraćaju koji propisuje obaveznu upotrebu zimskih guma, mnogo je bitnija sigurnost koju one pružaju vama, vašoj porodici ali i drugim učesnicima u saobraćaju.

Pravilnik kaže da zimska sezona traje od 1. novembra do 1. aprila i u tom periodu, kada je na kolovozu sneg, led ili poledica, na vozilu moraju da budu zimski pneumatici – ističe  Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. – Ukoliko na kolovozu nema snega, leda ili poledice, na vozilu ne moraju biti zimske gume. 

Međutim, kako napominje Okanović, sa aspekta bezbednosti zimske gume su neophodne i kada su niske temperature, bez snega i leda.

Ukoliko neko reši da ima letnje gume tokom zimske sezone i naiđe na deonicu koja je pod snegom, poledicom ili ledom, obavezan je da se isključi iz saobraćaja. U suprotnom, rizikuje da plati kaznu koja iznosi od 6.000 do 20.000 dinara. Ukoliko je vlasnik takvog vozila pravno lice, kazna je od 100.000 do 800.000 dinara – napominje Okanović i dodaje da policajac ima pravo da takvo vozilo isključi iz saobraćaja.

Pored zimskih guma posedovanje lanaca biće vam potrebno od sutra do 1.aprila, ukoliko se krećete van naselja.

Prema Okanovićevim rečima, ukoliko se na vozilu ne nalaze odgovarajući pneumatici, to se tretira kao teža tehnička neispravnost i kazna iznosi do 20.000 dinara. Vozač koji nema lance za sneg rizikuje da plati kaznu 3.000 dinara.

Povezano