četvrtak, 13. maj 2021.

Kruševac
četvrtak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
19°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 53%
Brzina vetra: 6 m/s JJZ
 

Svetski dan knjige u kruševačkoj Narodnoj biblioteci – sa publicistom Živojinom  Petrovićem

Svetski dan knjige u kruševačkoj Narodnoj biblioteci – sa publicistom Živojinom  Petrovićem

Svetski dan knjige, koji se odlukom Uneska obeležava od 1995. godine, prilika je da se podsetimo na značaj knjige, jedne od najvažnijih civilizacijskih tekovina, spone kojom se prenose iskustva i ulepšava život. Ovaj dan je obeležen i u kruševačkoj Narodnoj biblioteci, u skladu sa epidemijskom situacijom.

Narodna biblioteka Кruševac, na Svetski dan knjige i autorskih prava, organizovala je druženje sa publicistom Živojinom  Petrovićem. Bila je to prilika, da se Kruševljani, ljubitelji knjige, upoznaju sa opusom ovog književnika. „Nestvarno, a stvarno! (upravo objavljena druga knjiga) „su neverovatne priče iz naše prošlosti –  a te priče su u saglasju sa njom, i herojske, i komične i zapanjujuće a zbunjujuće, zapravo, onakve kakvi smo i mi sami.

Kao publicista, Petrović je svoj radni vek, posvetio traganju za takvim pričama. Gradja je dovoljna za više filmova, ali polako, autor to govori, dolazi i vreme ekranizacije. Objavljivanje knjiga je skroman pokušaj da se otrgne od zaborava, sve ono što se dešavalo, jer svako poglavlje je priča koja opominje, bez obzira da li je anegdota ili životna drama. Na Svestki dan knjige na pozajmnom odeljenju ljubitelji pisane reči su uživali u neformalnom druženju.

Povezano