četvrtak, 13. maj 2021.

Kruševac
četvrtak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
19°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 53%
Brzina vetra: 6 m/s JJZ
 

NA VEST O SMRTI MILOŠA ŠOBAJIĆA: Reportaža Televizije Kruševac iz novembra prošle godine

NA VEST O SMRTI MILOŠA ŠOBAJIĆA: Reportaža Televizije Kruševac iz novembra prošle godine

Poznati srpski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je od posledica kovida 19 u bolnici „Dragiša Mišović“ u Beogradu. Imao je 76 godina.

Miloš Šobajić je, pre nekoliko meseci, prilikom posete Kruševcu, obišao Narodni muzej i crkvu Lazaricu gde mu je starešina naše svetinje Željko Marković uručio minijaturu crkve Lazarice.

– Fasciniran sam istorijom Kruševca koji sledeće godine obeležava 650 godina od svog osnivanja, imam želju da napravim monumentalni spomenik knezu Lazaru, visok do osam metara i njime podsetim na mit o Srbima kao nebeskom narodu – istakao je Šobajić tom prilikom

Ekipa Televizije Kruševac napravila je i širi razgovor sa umetnikom, koji ovde donosimo i integralnoj verziji.


Svoja dela Miloš Šobajić je predstavio na preko osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko pet stotina grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao i u više desetina muzeja u zemlji, regionu i svetu.

Ruska duma ga je nagradila 2018. ordenom počasnog gosta, a 2019. dodeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva.

Izložbom slika, skulptura i video-rada Miloša Šobajića nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane u Beogradu. Veliki umetnik je posetiocima predstavio deo radova koji su nastali u proteklih 20 godina i koji se bave njegovom večnom temom: progonom.

Rođen je 1945. godine u Beogradu. Po ocu Voju, potiče iz srpske familije iz Crne Gore, koja je krajem 19. veka donela u Crnu Goru prvi bioskop, prvu robnu kuću, prvo pozorište, čitaonicu i biblioteku, pleh orkestar, prve novine i časopise. Majka Mira potiče iz Like.

Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz.

Svoju prvu knjigu, pod nazivom: Slikaj i ćuti, autobiografskog karaktera, koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine.

Grad Beograd predviđa otvaranje Muzeja „Miloš Šobajić“ u toku 2021. godine.

Oženjen je Majom T. Iskjerdo. Napisao je biografsku knjigu Mojih devet života.

Povezano