subota, 11. jul 2020.

Kruševac
subota
Bez padavina.
Bez padavina.
17°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 96%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Presečene mreže ribokradica

Presečene mreže ribokradica

Ribočuvarska služba „Rasina plus“, u prisustvu republičkog inspektora za zaštitu i održivo korišćenje ribljeg fonda, organizovala je uništavanje mreža i ostalog nedozvoljenog pribora za hvatanje ribe.

Ribočuvari „Rasine plus“, uništili su 83 mreže, ukupne dužine 2643 metra, 5 strukova, 43 samice, 12 koševa, 3 bubnja i 2 crpca, koji su zaplenjeni od ribokradica na jezeru Ćelije, Rasini, Zapadnoj Moravi i obližnjim barama. Svaki korisnik ribarskog područja bar dva puta godišnje sprovodi uništavanje mreža, kaže Dragan Nićiforović, republički inspektor za zaštitu i održivo korišćenje ribljeg fonda.

Iako su posle donošenja novog Zakona o ribarstvu, sankcije prema počiniocima ovih krivičnih dela povećane, smatram da je nedopustivo da kazna za neposedovanje dozvole, bude izjednačena sa korišćenjem mreža, što je malo teži prekršaj. Kazne se kreću u rasponu od 25 do 50 hiljada dinara – ističe Nićiforović.

Ribočuvarska služba „Rasina plus“, korisnik dela područja Srbija-jugozapad, ove godine podnela je dve krivične prijave protiv ribokradica, a broj prekršioca, zbog novog Zakona, iz godine u godinu se smanjuje, naglašava sekretar Dragan Kostatinović.

Vode kojma gazduje „Rasina Plus“ namenjene su isključivo za sportski ribolov, tako da mreže, samice, crpci i ostali alati koji su namenjeni za privredni ribolov nisu dozvoljeni. Najviše prekršaja imali smo na jezeru Ćelije – kaže on.

Akciji uništavanja mreža prisustvovali su i predstavnici sektora za vanredne situacije i Vatrogasno-spasilačke jedinice Kruševac.

Povezano