nedelja, 26. januar 2020.

Kruševac
nedelja
Bez padavina.
Bez padavina.
0°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 92%
Brzina vetra: 0 m/s JJZ
 

Branislav Nedić na čelu Udruženja

Branislav Nedić na čelu Udruženja

U Kruševcu je održan sastanak Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije kome je prisustvovala većina članova, jednoglasno, za predsednika Udruženja u narednom dvogodišnjem periodu izabran je upravnik Kruševačkog pozorišta, Branislav Nedić, a za zamenika Ivana Nedeljković, direktorka Lazarevačkog pozorišta.

Podsetivši da Zajednica okuplja 13 profesionalnih pozorišta južno od Save i Dunava, Nedić je rekao Tanjugu da će ovo udruženje raditi na poboljšanju statusa pozorišta i uslova rada u njima, kao i na boljoj komunikaciji sa javnošću.

Pozorišta van Beograda pojedinačno nisu jaka, jer kada postoji problem u Jugoslovenskom dramskom pozorištu ili Ateljeu, javnost je uglavnom upućena i na taj način se stvara dodatni pritisak za njegovo rešavanje, kazao je Nedić, i naveo da će jedna od uloga Zajednice biti obaveštavanje javnosti o stanju u ovim ustanovama.

Konkretno, nastavlja Nedić, u mnogim gradovima poput Vranja, Leskovca i Kraljeva pozorišta ne rade, dok u pojedinim opštinama osnivači ne prate potrebe tih ustanova.

Prema njegovim rečima, postoje lokalne samouprave koje godinu dana nisu uputile finansijsku pomoć pozorištima za nove predstave ili održavanje zgrade i upozorava da takav odnos osnivača može dovesti do gušenja pozorišta ili do „samopropadanja“.

Kruševačko pozorište godišnje ima budžet od oko pet miliona dinara za nove predstave i od nas se očekuje da napravimo četiri premijere. Međutim, iole ambicioznija predstava koja se radi sa kvalitetnim rediteljima košta oko 3,5 miliona dinara, dok je za prosečnu predstavu potrebno oko million, kaže Nedić.

Ipak, kako je kazao Nedić, Kruševac je dobar primer odnosa između lokalne samouprave i pozorišta jer se sve obaveze ažuriraju na vreme.

 

Povezano