petak, 7. avgust 2020.

Kruševac
petak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
17°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 93%
Brzina vetra: 0 m/s JI
 

Klima se klima

Klima se klima

Da se klima itekako klima govore nam i meteorološki podaci od prethodnih dana. Činjenica je da je krajem oktobra dnevna tempertura bila i do 26 C, a potom nekoliko hladnih dana sa jutarnjom od svega jedan stepen. Slično stanje imaćemo i narednih dana. U utorak promenljivo oblačno i svežije, ponegde s kratkotrajnom kišom. Temperatura do deset stepeni.

Svedoci smo sve goreg stanja i sve većih oscilacija u vremenu, od najvećih vrućina do velike hladnoće. Prelaz između godišnjih doba je izgubio svaki smisao, a čini se da nas ništa bolje ne očekuje ni u budućnosti.

Ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana klimatskih promena, bilo je sa ciljem informisanja i skretanja pažnje stanovništvu na negativne posledice koje ovakve promene mogu da izazovu.

Promene koje su registrovane prethodnih, kao i one koje se predviđaju za narednih 80 godina smatraju se da su nastale kao rezultat čovekovih aktivnosti a ne kao posledica prirodnih promena u atmosferi. Klimatske promene se osećaju i u Kruševcu, ističe šef meteorološke stanice Milan Đukić. Interesantno je reći da je 2.maja tempertura bila 31 stepen, a u avgustu je zabeleženo da nakon šesdeset godina nije pala ni kap kiše.

Klimatske promene će do 2100. godine dovesti do povećanja temperature na Zemlji za 1,4 °C do 5,8 °C. Ovaj negativni efekat koje ove klimatske promene izazivaju su razne vremenske nepogode koje su prouzrokovale brojne katastrofe, pogađajući pojedine delove planete i izazivajući neprocenjivu štetu privredi i društvu u celini.

[media url="http://www.youtube.com/watch?v=NSkjZounbSQ?rel=0" width="680" height="400"]

Povezano