subota, 23. oktobar 2021.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 1 m/s ZJZ
 

Počeli pregovori o minimalnoj ceni rada, sindikati traže da se uskladi sa potrošačkom korpom

Počeli pregovori o minimalnoj ceni rada, sindikati traže da se uskladi sa potrošačkom korpom

Danas počeli pregovori o minimalnoj ceni rada, za istim stolom biće predstavnici države, poslodavaca i sindikata. Pregovori će se okončati u zakonskom roku od 15 dana, a konačnu odluku o visini minimalne cene rada doneće Socio-ekonomski savet. Ukoliko ne dođe do dogovora, stvari u svoje ruke preuzima država i ona će do 15. septembra doneti odluku, kaže za RTS Dušan Petrović, sekretar Socijalno-ekonomskog saveta.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Petrović je rekao da će učesnici u pregovorima izneti svoje argumente, ali ono što je važno jeste da sve to mora biti u pristojnom tonu jer u protivnom, kaže, nema pregovora.

Prema njegovim rečima do sada je situacija sa donošenjem odluka o visini minimalne cene rada bila „šarena“. Socio-ekonomski savet je poslednju odluku doneo 2018. godine za 2019., a u poslednje dve godine je to radila država jer nije bilo dogovora o visini minimalne cene rada.

Sindikati se pozivaju na raniji dogovor da minimalna zarada treba da prati minimalnu potrošačku korpu, koja je oko 39.000 dinara.

Petrović ističe da u katalogu koji izdaje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija za svaki mesec, postoje osnovne namirnice minimalne potrošačke korpe.

Petrović ističe da su po zakonu o radu poslodavci obavezni da zaposlenima isplate naknadu troškova, između ostalih za prevoz, troškove ishrane u toku rada i regres za godišnji odmor.

„Da li oni to isplaćuju to su pojedinačne stvari koje bi trbalo izanalizirati. Zaposleni kojima poslodaci to ne omogućavaju imaju pravo sudske zaštite. Postojijoš jedan mehanizam zaštite a to je mirno rešavanje sporova. Republička agencija formirana je upravo iz razloga da se skrati postupak koji može da traje najduže mesec dana. Radni sporovi traju nekada i više godine“, naglašava Petrović.

Članica tima za pregovore Ljiljana Pavlović kaže da se 63 procenta poslodavaca izjasnilo da je nužno i opravdano povećati minimalnu cenu rada.

„Ono što poslodavci očekuju je da minimalna cena rada poraste za onoliko koliko je procenjen rast bruto domaćeg proizvoda a to je na nivou od šest posto“, ističe Pavlovićeva.

Prema njenim rečima imajući u vidu okolnosti u kojima domaća i strana preduzeća posluju pod uticajem pandemije poslodavci su predložili da i država pomogne i podnese jedan deo tereta kada je u pitanju rast troškova za privredu i očekuju da će neoporezovani deo minimalne cene rada da se poveća.

„Ono što mi u Uniji poslodavaca tražimo jeste da se on izjednači sa visinom minimalne cene rada i očekuju se poreske olakšice“, rekla je Pavlovićeva.

FOTO: Pixabay

Povezano