nedelja, 22. maj 2022.

Kruševac
nedelja
Bez padavina.
Bez padavina.
18°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 63%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Светосавска Башта: Благородна Жупа – Смисао грожђа, вина и винограда у вери хришћанској

Светосавска Башта: Благородна Жупа – Смисао грожђа, вина и винограда у вери хришћанској

У нашој новој емисији, посвећеној грожђу, вину и виноградима и њиховом значају у нашој православној вери и Светом Јеванђељу, кроз празник Преображења Господњег, говори архијерејски намесник жупски и бруски, протојереј Вукман Петровић.

У другом делу емисије, на тему винске историје у Александровцу и целој Жупи и зашто овај регион зову српском Тосканом, говорили су директор музеја винарства и виноградарства Иван Милићевић и председник управног одбора овог јединственог музеја у Србији и региону, Гвозден Ђолић. Жупа Александровачка, океанија Божје благодатне лепоте, земља Немањина која датира из 1196. године, престоница винске културе и винове лозе, има јединствени у Европи Музеј винарства и виноградарства, у близини огледних винограда Средње пољопривредне школе Свети Трифун, и тик уз нову Цркву у Александровцу посвећену Сабору свих српских светитеља и просветитеља.

О изградњи Храма која је започела 1991.године и чији фрескопис предстоји као и уређење црквене порте и паројског дома, говори Архијерејски намесник алексанровачки и бруски, протојереј Вукман Петровић. Башта је снимљена у част Преображења Господњег, када се освештава први род грожђа као благодарност Господу за све дарове.

Povezano