ponedeljak, 24. januar 2022.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
-5°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 74%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Izradnja regionalne deponije: „Kruševac lider u investicijama u komunalnu infrastrukturu“

Izradnja regionalne deponije: „Kruševac lider u investicijama u komunalnu infrastrukturu“

Dva značajna ugovora – za investicije i ekspertske usluge za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom, u gradskoj upravi Kruševac danas su potpisali gradonačelnica Jasmina Palurović, direktor KFW kancelarije Rudiger Hartman i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Lokalna samouprava obezbedila je 5 posto vrednosti investoicije, 95 daje Ministarstvo a vrednost celog projekta je 32 miliona evra.

„Ovom investicijom osetno poboljšavamo kvalitet života za građane celog Rasinskog okruga. Centar će imati regionalni karakter sa dovoljnim kapacitetom da pored grada Kruševca i okolne, opštine Aleksandrovac, Ćićevac, Varvarin, Brus i Blace, takođe mogu na propisan način da odlažu komunalni otpad. Želimo da investiramo u komunalnu infrastrukturu i postrojenja za preradu otpadnih voda i time našu zemlju učinimo značajno čistijom za buduće generacije. Ekološki planovi imaju prioritet. Naš plan je da u narednih pet godina uložimo više od četiri milijarde evra i izgradićemo komunalnu infrastrukturu u oko 80 odsto lokalnih samouprava u Srbiju“, rekao je ministar Momirović, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministar je naglasio da je Kruševac apsolutni lider u investicijama u komunalnu infrastrukturu i ekološkim projektima.

„Moram da podsetim da smo ovde izgradili najmodernije postrojenje za preradu otpadnih voda i da smo izgradili 60 kilometara nove komunalne infrastrukture“, naveo je Momirović.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović istakla je da će veoma zadovoljna što će ovim projektom biti rešeno veoma značajno pitanje zaštite životne sredine.

„Zahvaljujem se i ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i KFV. Ovo nije prvi projekat koji radimo zajedno, što pokazuje da smo primer dobre prakse i da ćemo nastaviti uspešnu saradnju“, navela je gradonačelnica Palurović.

Predstavnik КFV za Srbiju Rudiger Hartman rekao je da je za tu organizaciju fokus saradnje na održivom razvoju u oblasti životne sredine.

„Impresionirani smo ambicioznom ekološkom agendom Кruševca i ministarstva i nadam se da ćemo imati uspešnu saradnju u budućnosti“, istakao je Hartman.

Do sada je, u okviru finansijske i tehničke podrške SR Nemačke i KFV banke, obezbeđeno 290 miliona evra za prioritentne investicije u 35 gradova u Srbiji, u oblasti otpadnih su završene investicije ili je realizaciju u toku u Kruševcu, Vranju i Subotici sa preko 350 hiljada stanovnika, dok je u oblasti upravljanja komunalnim otpadom u pripremnoj fazi program za dva regiona sa centrima u Kruševcu i Vranju, sa preko 360 hiljada stanovnika.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, rudarstva i energetike

Opširniji razgovor sa ministrom Tomislavom Momirovicem, o potpisivanju ugovora za izgradnju regionalnog centra za upravljenje otpadom, znacaju ove investicije za grad Kruševac i dinamici radova na Moravskom koridoru, mozete pogledati na Televiziji Kruševac posle Dnevnika u 16,18 i 22 sata. 

Povezano