ponedeljak, 24. januar 2022.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
-4°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 71%
Brzina vetra: 4 m/s SSZ
 

U Beloj sali Kulturnog centra predstavljena knjiga “Agava” autorke Olge Petković

U Beloj sali Kulturnog centra predstavljena knjiga “Agava” autorke Olge Petković

U Beloj sali Kulturnog centra Kruševac predstavljena je knjiga “Agava”, profesorke u penziji Olge Petković, članice Književnog društva prosvetnih radnika Srbije, Podružnica Kruševac.

Svojevremeno je jedan ruski pisac zabeležio kako poezija ima čudesno svojstvo da rečima vraća prvobitnu, iskonsku svežinu. I, dodali bismo, da autora vraća sebi samom, onom autentičnom, ličnom, a istovremeno povezanom sa vanrevemenim na koje smo predodređeni. I, zajedno sa autorkom, na tu avanturu polaze i čitaoci lirskih zapisa Olge Petković, oivičene koricama njene 4. samostalne knjige “Agava”, čije se niti koriste za izradu jedinstvene praške čipke, ali od koje se dobija i tekila i brašno. I, kao da svega toga ima i u Olginim stihovima – nostalgije, porodične istorije, posveta, traganja – svakodnevnih i onih neprekidnih koja se samo stihovima mogu iskazati.

Posvećena profesorka podučavala je đake i onim lekcijama kojih nema u udžbenicima, kao što i sa svojim čitaocima suptilno, sa mnogo takta i ljubavi, sada deli one najdublje spoznaje, gde lirika postaje sam život. Moderator večeri posvećene novoj knjizi Olge Petković bila je Ljubica Petković, stihove je govorila glumica Kruševačkog pozorišta Slađana Nestorović Ristić, dok se poezija prelivala sa predivnom muzikom na violini Milana Savića i sa harmonika Luke Matića i Nikole Cvetkovića, učenika Muzičke škole „Stevan Hristić“.

Među prisutnima bili su bili su sekretar Eparhije kruševačke, protojerej stavrofor Dragi Veškovac i arhimandrit Aleksej Bogićević, iguman manastira Sv. Luke u Bošnjanu.

Povezano