petak, 21. februar 2020.

Kruševac
petak
Bez padavina.
Bez padavina.
-3°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 97%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Podsticaji u poljoprivredi

Podsticaji u poljoprivredi

Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju trebalo bi da se za dvadesetak dana nađe u skupštinskoj proceduri, a do kraja godine bi trebalo da bude i usvojen, najavio je ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Najvažnija novina koja će biti uvedena tim Zakonom, jeste predvidljivost ambijenta za poslovanje i planiranje poljoprivrednih proizvođača.To je ono što je najvažnije i za proizvođače iz kruševačkog kraja, poznatog po stočarskoj proizvodnji. Suša je umanjila rod kukuruza i do 70 odsto, pa je veliki problem ishrana stoke. „Balu sena plaćamo 300, a lucerke od 400 do 450 dinara, što je stvarno skupo„, kaže Boban Vesić iz Velikog Šiljegovca.“Slažem se i podržavam mere ministarstva kada je u pitanju stvaranje ambijenta za unapređenje proizvodnje. Mi moramo da znamo kako da planiramo proizvodnju. U ovom trenutku, cilj mi je da očuvam postojeći stočni fond“ – kaže Vesić. Ohrabrenje za stočare jesu najave iz Ministarstva poljoprivrede da će sve subvencije biti isplaćene do kraja godine.

Inače, nacrt Zakona o podsticajima u poljoprivredi ušao je u javnu raspravu pre dvadesetak dana i u toku je rasprava u kojoj mogu da se upute konkretni predlozi i sugestije. Međutim, na kraju moramo da kažemo da agrarni Buđžet, koji će za narednu godinu biti uvećan za 25 odsto u odnosu na ovogodišnji, ipak ne može da bude osnova razvoja agrara. Potrebna je dodatna pomoć, pre svega iz predpristupnih fondova EU. Za razvoj srpskog agrara neophodno je ojačati obuku poljoprivrednika o mogućnostima i načinu konkurisanja za novac iz predpristupnih fondova EU i više koristiti benefite koje imamo na tržištu Rusije.

Povezano