subota, 11. jul 2020.

Kruševac
subota
Bez padavina.
Bez padavina.
17°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 85%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Osvećenje bolničke crkve na Svete Vrače

Osvećenje bolničke crkve na Svete Vrače

U krugu kruševačkog Zdravstvenog centra poslednjeg dana jula 2011. godine osveštan je temelj bolničke crkve koja je posvećena Svetim vračevima Kozmi i Damjanu. Crkva je zidana na temeljima sakralnog zdanja sa početka prošlog veka, a prema podacima iz 1922. godine na platnom spisku bolnice bio i bolnički sveštenik. Ovih dana užurbano se radi na uređenju crkve koja će biti osveštana na praznik svetih besrebrenika i čudotvoraca, 14. novembra. 

Početkom prošlog veka u krugu kruševačkog Zdravstvenog centra postojalo je sakralno zdanje u vidu krsta koje je služilo kao bolnička kapela, a podaci iz 1922. godine pokazuju da je na platnom spisku bolnice bio i bolnički sveštenik. „Inicijativu za izgradnju crkve među prvima je dao direktor Zdravstvenog centra prim. dr Vojkan Kulić jer je razmišljao o duhovnom životu i zdravlju bolesnika i osoblja“ – kaže protojerej-stavrofor Dragi Veškovac, starešina crkve Lazarice dodajući da je zahvaljujući ktitoru Zoranu Njegovanoviću ideja sprovedena u delo. Crkva je liturgijski prisutna u bolnici od 2002.godine kada je na Odeljenju ginekologije napravljen paraklis. U bolničkom hramu službu će vršiti jedan ili dva sveštenika za sve potrebe, a svete božanske liturgije biće služene svake nedelje.

Osvećenje crkve Svetih vračeva Kozme i Damjana obaveći se u godini dva jubileja – 90 godina postojanja kruševačkog Zdravstvenog centra i 10 godina od služnje prve liturgije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Povezano