utorak, 16. avgust 2022.

Kruševac
utorak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
25°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 63%
Brzina vetra: 1 m/s ZJZ
 

MOJ GRAD, MOJA INSPIRACIJA – Bratislav Gašić za sajt RTK: Kruševac ima velike prilike za razvoj i uspon

MOJ GRAD, MOJA INSPIRACIJA – Bratislav Gašić za sajt RTK: Kruševac ima velike prilike za razvoj i uspon

U godini smo u kojoj Kruševac slavi veliki jubilej, 650 godina od osnivanja. Možemo samo da zamislimo koliko su silno bili inspirisani njegovi prvi graditelji i ponosni njegovi prvi žitelji, na čelu sa prvim domaćinom tadašnje srpske prestonice, knezom Lazarom koji ga je uveo u istoriju povezujući ideal zemaljskog i nebeskog cartstva. U vekovima koji su sledili nizali su se graditelji, vizionari i svi ostali koji su ovoj sredini dali poseban identitet koji ona i danas nosi, kao važno privredno, kulturno, turističko i sportsko središte čitavog kraja. Danas Kruševac ubrzano menja fizionomiju, pa se i u ovom trenutku radi na brojnim gradilištima širom grada. Kroz projekat MOJ GRAD – MOJA INSPIRACIJA, na sajtu regionalne Radio Televizije Kruševac kao osvedočenom hroničaru promena kroz koje ovaj grad i dalje prolazi, daćemo priliku nekim od zaslužnih Kruševljana da ispričaju čime ih je to ovaj grad zadužio i inspirisao, a šta su sve oni uradili da bio mesto boljeg i lepšeg života, sredina privrednog razvoja, sve manje nezaposlenosti, visokih kulturnih dometa i rezultata sportista, dobrih đaka i mladih i preduzimljivih stručnjaka u svim oblastima, ali i sve lepših i čistijih ulica i saobraćajnih zaobilaznica, trgova, parkova, sportskih terena, kao i koje su njihove vizije daljeg razvoja ove sredine. 

Naš prvi sagovornik je Bratislav Gašić, direktor Bezbedonosno informativne agencije i nekadašnji gradonačelnik Kruševca.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Grada Kruševca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

  • Čime Vas je Kruševac inspirisao i „zadužio“?

– Kruševac je grad koji zaista baštini jednu široku kulturu sećanja, grad koji ima dugu istoriju, nacionalne heroje, te samim tim predstavlja inspiraciju i želju da mu se odužimo tako što ćemo da poštujemo i negujemo tu kulturu, da ulažemo u naš grad, kao zahvalnost našim dostojanstvenim precima.

 

  • Šta smatrate posebno bitnim što ste učinili da ovaj grad bude mesto boljeg i lepšeg života?

– Baš u vezi sa malopre spomenutim, nedavno smo svedočili otkrivanju spomenika knezu Lazaru koji upravo nosi veliku simboliku i moć predstavljenu u nameri da se ovekoveči ono što su nam vladari poput njega ostavili. Osim toga, ponosan sam na jedinstveni sportski kompleks, na sve ono što smo uložili u sport, jer vreme za mlade i uspešne ljude tek dolazi, a važno je u današnje vreme da nam deca odrastaju u zdravom i normalnom okruženju.

  • Šta Kruševcu još nedostaje i smatrate da bi trebalo u relativnom bliskoj budućnosti uraditi?

– Želim da se poveća radna efikasnost, prioritet su radna mesta i samim tim smanjenje stope nezaposlenosti. Takođe, mislim da je važno da ulažemo i u visokoškolaske ustanove, kako bi ovaj grad bio jednog dana rame uz rame sa drugim velikim gradovima, gde će moći da se radi i usavršava. Isto tako, radi se na novim investicijama koje će značiti celoj državi, imamo najavljen autoput od Pojata do Kruševca koji bi u bliskoj budućnosti trebalo da se završi. Treba uraditi sve ono što će da nam podigne ekonomiju i učini da se život ovde održi, prenese budućim generacijama i samim tim isti olakša.

 

  • Kakva je Vaša vizija razvoja ove sredine, odnosno budućnosti Kruševca?

– Smatram da Kruševac ima velike prilike za razvoj i uspon, važno je ulaganje i u kulturu i turizam. Pre svega volim ovaj grad i mislim da uz sve nas koji delimo isto mišljenje, on ima svetlu budućnost, vizija mi je da se postignu uspesi koji će biti značajni kako za grad tako i za državu u celosti.

Povezano