utorak, 16. avgust 2022.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
24°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 61%
Brzina vetra: 0 m/s I
 

U Legatu Milića od Mačve otvorena izložba slika autora Nikole Bradića – „Gračanica u bojama budućeg veka“

U Legatu Milića od Mačve otvorena izložba slika autora Nikole Bradića – „Gračanica u bojama budućeg veka“

U Legatu Milića od Mačve , u susret obeležavanju Dana oslobođenja grada Kruševca, otvorena je izložba slika „Gračanica u bojama budućeg veka – 700 godina zadužbine Kralja Milutina“, autora Nikole Bradića.

Bradić je tematsku izložbu o Gračanici prvi put postavio prošlog novembra u Zubinom potoku, a za izložbu u Milićevom Legatu u Kruševcu izabrao je 17 slika iz ovog tematskog opusa. Svi likovi koji se pojavljuju na slikama, od Hrista i Bogorodice do seljanke sa svećom traže duhovni okvir u Gračanici, ističe autor.

Prelivanje boja jeseni i neba na Bradićevim slikama u funkciji su traganja za prvobitnim prizorom pred kojim se našao i kralj Milutin kada je došao na mesto gde će podići Gračanicu, i to je traganje za bojama budućeg veka.  Nikola Brdić  iza sebe ima tri realizovane tematske izložbe  koje su izlagane u 19 navrata kao samostalne izložbe, a učestvovao je na 37 kolektivnih izložbi. Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih likovnih kolonija. Jedan je od osnivača likovne kolonije akvarela «Gazivode», koja je zaživela 2005 godine u Zubinom Potoku, čiji je i urednik.

Kruševljani će izložbu „Gračanica u bojama budućeg veka“ u Legatu moći  da pogledaju narednih 10 dana.

 

Povezano