nedelja, 12. jul 2020.

Kruševac
nedelja
Oblačno.
Oblačno.
18°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 69%
Brzina vetra: 2 m/s S
 

Hrana za mozak

Hrana za mozak

Određene vrste hrane mogu poboljšati pamćenje, koncentraciju i moć rasudjivanja.

Savremen čovek uglavnom se interesuje i unosi namirnice koje ga čine vitkim i estetski lepšim.Ono što je bitno za čoveka jeste da u toku dana unosi i dovoljno namirnica koje ce pospešiti njegove mentalne sposobnosti.
Evo nekoliko pozitivnih namirnica za koje su istraživanja pokazala da podstiču rad mozga:

Riba
O tome da je riba prava hrana za um priča se još od davnih vremena, a dokazano je nakon otkrića omega-3 masnih kiselina. Ove masnoće jako su važni sastojci našim moždanim stanicama, poboljšavaju sposobnost učenja i pamćenja. Najveći izvor omega-3 masnih kiselina neke su vrste masnijih riba, poput sardina.

Jaja
Budući da naše telo ne proizvodi „dobre“ masnoće, odnosno esencijalne masne kiseline, za naš je mozak vrlo važno da ga dobijemo iz drugih izvora. Esencijalne masne kiseline igraju ključnu ulogu u potsticanju i održavanju memorije, a jaja su odličan izvor tih sastojaka.

Gingko biloba
Hiljadama godina korišćena u istočnjačkoj tradicionalnoj medicini, gingko biloba poboljšava moždanu mikrocirkulaciju i na taj način poboljšava snabdevenost mozga kiseonikom.Deluje antioksidativno, smanjujući oksidaciju masti i oštećenja nervnih ćelija prilikom oksidativnog stresa.

Soja
Soja je vrlo bogata vrstama belančevina koje podstiču nervne prenosnike povezane sa memorijom. Istraživanja su pokazala da konzumacija soje poboljšava verbalnu memoriju, kao i mentalnu fleksibilnost.

Zeleni i crni čaj
Pored toga što pospešuju umne sposobnosti, naučnici čak naslućuju da zeleni i crni čaj mogu pomoći i u prevenciji Alchajmerove bolesti, neurodegenerativnog poremećaja koji se manifestuje slabljenjem mentalnih funkcija i memorije.

Pored ovih pozitivnih namirnica postoje i one koje usporavaju rad nervnih ćelija. To je hrana bogata ugljenohidratima, šećerom, solju i konzervansima-poput štrudli, kolača, nekih vrsta hleba i pekarskih proizvoda.

Povezano