nedelja, 5. decembar 2021.

Kruševac
nedelja
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
10°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 65%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Sveti Nektarije Eginski zaštitnik radiologa

Sveti Nektarije Eginski zaštitnik radiologa

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik posvećen Svetom Nektariju Eginskom, jednom od najvećih iscelitelja u istoriji hrišćanstva. Kanonizovan je 1961. godine od strane Carigradske patrijaršije. Ono što je najzanimljivije, nad njegovom moštima su se dešavala razna čuda isceljenja.

Današnji dan je  slava Instituta za onkologiju Kliničkog centra Srbije, a ovaj svetac je i zaštitnik radiologa. Radiološka služba Doma zdravlja Kruševac nalazi se u zelenoj zoni u ambulanti 14. oktobar. Radila je sve vreme vanrednog stanja, radi i danas, a rasposred se pravi prema prioritetima i uz maksimalnu angažovanost lekara i radioloških tehničara i sestara, ističe načelnica Službe doktorka Rada Joksimović Zmajkoski, koja kaže da je izuzetno važno svim obolelima dati pre svega nadu, a molitve Svetom Nektariju, osim pacijenata upućujemo i mi lekari, obraćajući mu se kao svom zaštitniku.

U službi za radiologiju Doma zdravlja Kruševac rade još dve doktorke, specijaliste radiologije doktorka Dragica ilić i doktorka Vesna Spirić i pet radioliških tehničara.

Povezano