nedelja, 22. maj 2022.

Kruševac
nedelja
Bez padavina.
Bez padavina.
18°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 63%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

MOJ GRAD, MOJA INSPIRACIJA – Zvonko Rajković – Moj Kruševac postaje sve lepši!

MOJ GRAD, MOJA INSPIRACIJA – Zvonko Rajković – Moj Kruševac postaje sve lepši!

U godini smo u kojoj Kruševac slavi veliki jubilej, 650 godina od osnivanja. Možemo samo da zamislimo koliko su silno bili inspirisani njegovi prvi graditelji i ponosni njegovi prvi žitelji, na čelu sa prvim domaćinom tadašnje srpske prestonice, knezom Lazarom koji ga je uveo u istoriju povezujući ideal zemaljskog i nebeskog cartstva. U vekovima koji su sledili nizali su se graditelji, vizionari i svi ostali koji su ovoj sredini dali poseban identitet koji ona i danas nosi, kao važno privredno, kulturno, turističko i sportsko središte čitavog kraja. Danas Kruševac ubrzano menja fizionomiju, pa se i u ovom trenutku radi na brojnim gradilištima širom grada. Kroz projekat MOJ GRAD – MOJA INSPIRACIJA, na sajtu regionalne Radio Televizije Kruševac kao osvedočenom hroničaru promena kroz koje ovaj grad i dalje prolazi, daćemo priliku nekim od zaslužnih Kruševljana da ispričaju čime ih je to ovaj grad zadužio i inspirisao, a šta su sve oni uradili da bio mesto boljeg i lepšeg života, sredina privrednog razvoja, sve manje nezaposlenosti, visokih kulturnih dometa i rezultata sportista, dobrih đaka i mladih i preduzimljivih stručnjaka u svim oblastima, ali i sve lepših i čistijih ulica i saobraćajnih zaobilaznica, trgova, parkova, sportskih terena, kao i koje su njihove vizije daljeg razvoja ove sredine.

Naš sagovornik u nastavku serijala je Zvonko Rajković, predsednik Društva „Dobra narav“.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Grada Kruševca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 

 

  • Čime Vas je Kruševac inspirisao i „zadužio“?

Moj rodni grad volim jer sam u njemu rođen ja, moja deca i tri generacije Rajkovića iza mene.

  • Šta smatrate posebno bitnim što ste učinili da ovaj grad bude mesto boljeg i lepšeg života?

Ponosan sam na sebe i Društvo čiji sam predsednik a to je Društvo „Dobra narav“, poznatije kao  „Društvo, baksuza, ugursuza i namćora“. Naše Društvo trudi se da sačuva duh našeg grada, a  postoji pune 92. godine. Ono je u sastavu Društva ljubitelja, starina i umetnosti i na svim našim okupljanjima pokušavamo da sačuvamo od zaborava,  nekog od naših sugrađana ili organizacija koje su u prošlosti bile značajne za naš grad. 

„Dobra narav“ je humanitarno Društvo i kada je osnovano glavni cilj Društva bio je oblačenje dece, dobrih đaka slabijeg imovnog stanja za veliki pravoslavni praznik Vrbicu. Sa ponosom mogu da kažem da  tu tradiciju čuvamo i da su “ Baksuzi“ u zadnjih dvadesetak godina obradovali kompletnom odećom preko 2.000 mališana našeg grada.

 

  • Šta Kruševcu još nedostaje i smatrate da bi trebalo u relativnom bliskoj budućnosti uraditi?

Moj Kruševac u zadnje vreme postaje sve lepši, vidna su velika ulaganja u ulepšavanje grada. Moja sugestija nadležnima bi bila da, ako je moguće, više ulože u sport, jer tužno ja da ovoliki grad ima samo jednog prvoligaša.

  • Kakva je Vaša vizija razvoja ove sredine, odnosno budućnosti Kruševca?

U budućnosti očekujem da u Kruševcu oživi industrija, da se otvori još neki fakultet i to bi pomoglo da mladi ostanu u svom rodnom gradu.

Očekujem i da sačuvamo zelenilo i  parkove i ako je moguće našu prelepu Bagdalu i ne dozvolimo širenje grada na tu stranu.

Povezano