nedelja, 22. maj 2022.

Kruševac
nedelja
Bez padavina.
Bez padavina.
22°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 47%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

МОЈ ГРАД, МОЈА ИНСПИРАЦИЈА: Секретар Епархије крушевачке протојереј ставрофор отац Драги Вешковац

МОЈ ГРАД, МОЈА ИНСПИРАЦИЈА: Секретар Епархије крушевачке протојереј ставрофор отац Драги Вешковац

У години смо у којој Крушевац слави велики јубилеј, 650 година од оснивања. Можемо само да замислимо колико су силно били инспирисани његови први градитељи и поносни његови први житељи, на челу са првим домаћином тадашње српске престонице, кнезом Лазаром који га је увео у историју повезујући идеал земаљског и небеског цартства. У вековима који су следили низали су се градитељи, визионари и сви остали који су овој средини дали посебан идентитет који она и данас носи, као важно привредно, културно, туристичко и спортско средиште читавог краја. Данас Крушевац убрзано мења физиономију, па се и у овом тренутку ради на бројним градилиштима широм града. Кроз пројекат МОЈ ГРАД – МОЈА ИНСПИРАЦИЈА, на сајту регионалне Радио Телевизије Крушевац као осведоченом хроничару промена кроз које овај град и даље пролази, даћемо прилику неким од заслужних Крушевљана да испричају чиме их је то овај град задужио и инспирисао, а шта су све они урадили да био место бољег и лепшег живота, средина привредног развоја, све мање незапослености, високих културних домета и резултата спортиста, добрих ђака и младих и предузимљивих стручњака у свим областима, али и све лепших и чистијих улица и саобраћајних заобилазница, тргова, паркова, спортских терена, као и које су њихове визије даљег развоја ове средине.

Наш саговорник у наставку серијала је секретар Епархије крушевачке протојереј ставрофор отац Драги Вешковац

Овај пројекат је суфинансиран из Буџета Града Крушевца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.


  • Чиме Вас је Крушевац инспирисао и „задужио“?

Крушевац ме је инспирисао још од раног детињства, када сам као дете из свога села повремено долазио, и стално ме инспирише, пре свега својом славном историјом, а затим и својим предивним здањима, међу којима и дан данас најасније сија  црква Лазарица. Мислим да је немогуће размишљати о Крушевцу и његовој историји, а не бити инспирисан за чињење добрих дела и за све оно што је дивно и красно и миломе Богу приступачно.

Крушевцу и Крушевљанима итекако дугујем и лично и породично, јер смо се, Богу хвала, управо у Крушевцу остварили у сваком погледу.

  • Шта сматрате посебно битним што сте учинили да овај град буде место бољег и лепшег живота?

Опет и опет Богу благодарим, што ми је, у младим годинама, када сам био на почетку своје свештеничке службе, поверено да будем свештеник у Граду Крушевцу, у славној цркви Лазарици. Велика част и још већа одговорност! Веома сам радостан што  сам имао прилику да, заједно са браћом свештеницима крушевашким, у последњих 30 година, будем и учесник, а не само неми посматрач, у многим добрим подухватима у Граду. Поменуо бих овом приликом само неколико: оснивање Епархије крушевачке, изгрању нових храмова у Крушевцу, од којих и велелепног храма на Багдали, који је у изгдањи, оснивање црквеног хора, као и  успостављање одличне сарадње са крушевачким медијима и свим институцијама  Града.

  • Шта Крушевцу још недостаје и сматрате да би требало у релативном блиској будућности урадити?

Било би добро, а мислим да то наш Град и заслужује, да се у њему створи још више услова, како би наши млади Крушевљани у њему и остали, да живе и раде и свијају своја породична гнезда. Мислим на факултете и нова радна места.

  • Каква је Ваша визија развоја ове средине, односно будућности Крушевца?

Сигуран сам да ће се Крушевац у сваком погледу лепо и сигурно развијати и сачувати своје житеље, ако своју будућност изграђује на темељима славне прошлости и светолазаревског опредељења.

Povezano