ponedeljak, 24. januar 2022.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
-4°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 50%
Brzina vetra: 6 m/s SSI
 

PRIČE IZ TRSTENIKA: Ministarka Zorana Mihajlović u Trsteniku

PRIČE IZ TRSTENIKA: Ministarka Zorana Mihajlović u Trsteniku

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Trstenik. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Trstenik je prvi od gradova koji je obišla ministarka Zorana Mihajlović povodom početka realizacije projekta povećanja energetske efikasnosti gde je  razgovarala sa članovima domaćinstva u kojima se već radi na postavljanju nove stolarije u cilju uštede energije kao i Osnovnu školu Živadin Apopstolović, na kojoj se takodje vrše obimni radovi.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je podizanje energetske efikasnosti nacionalni cilj i jedan od najvažnijih projekata u energetici, kao i da će država i u narednim godinama subvencionisati zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela.

„Sa 67 gradova i opština potpisali smo ugovore za zamenu stolarije, a sa 37 za postavljanje panela, i država, odnosno ministarstvo i grad, obezbediće polovinu novca za oba projekta“, kazala je ona prilikom obilaska radove na unapređenju energetske efikasnosti u OŠ „Živadin Apostolović“ u Trsteniku, kao i porodice Mijailović, koja je, kao jedno od 23 domaćinstva u tom mestu, dobila subvencije države za zamenu stolarije na porodičnoj kući.

Pozvala je sve da učestvuju u projektu zamene stolarije, kao i u projektu postavljanja solarnih panela i dodala da će već u januaru naredne godine biti raspisan novi javni poziv za zamenu stolarije, „a do kraja godine sigurno još tri“, objavilo je Ministarstvo.

„Pozivam građane da učestvuju, jer je to način i da smanjimo troškove, ne rasipamo energiju i imamo zdraviju životnu sredinu“, rekla je Mihajlović.

Navela je da je Trstenik jedna od opština koje su ranije shvatile da je važno ulaganje u povećanje energetske efikasnosti i zaštitu životne sredine.

„Radovi na zameni stolarije u školi biće gotovi do 4. decembra, a kada se sve završi emitovaće se 100 tona manje ugljen-dioksida godišnje, što će značajno doprineti kvalitetu vazduha. Кada govorimo o finansijama, onda govorimo i o uštedama koje će biti 60 odsto postojećih računa, a to je dodatni novac koji će moći da se uloži u nove projekte“, kazala je ona.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk kazala je da je investicija u školu vredna 23 miliona dinara, a Ministarstvo rudarstva i energetike učestvuje sa više od 16 miliona dinara.

„Projekat je od vitalnog značaja za školu, jer praktično od izgradnje nije bilo većih investicija. Nadam se ćemo u narednom periodu, uz podršku ministarstva, moći da unapredimo energetsku efikasnost i u drugim javnim objektima“, izjavila je ona.

Povezano