petak, 21. januar 2022.

Kruševac
petak
Naleti vetra.
Naleti vetra.
0°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Predsednik Vučić razgovarao u Gornjim Nedeljicama sa meštanima jadarskog kraja o projektu „Rio Tinto“

Predsednik Vučić razgovarao u Gornjim Nedeljicama sa meštanima jadarskog kraja o projektu „Rio Tinto“

Foto: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u selu Gornje Nedeljice razgovarao je sa građanima 12 sela jadarskog kraja koji su najviše zabrinuti zbog istraživanja koja vrši kompanija „Rio Tinto“.

Nisam došao da držim bilo kakve govore, već da pričam sa meštanima o problemima i vidimo da li možemo da ih rešimo, poručio je Vučić u Gornjim Nedeljicama.

Predsednik je, u obraćanju ispred porte crkve, rekao da mu je drago što vidi ljude iz 12 sela i poručio da želi da čuje svaku njihovu primedbu, brigu.

„Za neku ćemo pronaći odgovor, za neku ne. Važno je da razgovaramo i pokušamo da rešavamo“,  naglasio je Vučić.

Istakao je da neće da se, kada je reč o problemu Rio Tinta dodvorava bilo kome, kao što se i ne plaši bilo koga, i podsetio da je pozvao i one koji su uvek bili najglasniji u protestu da dođu na ovaj razgovor, a da je njihov izbor hoće li.

Vučić je kazao da je čuo i od onih koji nemaju ništa protiv njega da pogleda kako izgleda ova kotlina, kako ide od Korenite do Draginjca, što je shvatio kao poruku.

„Moj posao je da budem ovde zbog vas. Hvala što ste došli, zajednički ćemo sigurno bar deo problema rešiti“, zaključio je u obraćanju pred sastanak sa građanima.

Najveći problem su planovi „Rio Tinta“ u vezi sa deponijom ili odlagalištem jalovine, koju ta kompanija želi da napravi na području Jadra, između dve reke u dolini koja je sklona poplavama, kao i to što „Rio Tinto“ radi netransparentno pa meštani ne dobijaju informacije, rekli su građani jadarskih sela predsedniku Vučiću.

„Najveći problem je stalna promena u planovima „Rio Tinta“. Deponija je planirana u Štavicama, na 15 kilometara od Gornjih Nedeljica, a iznenada su to promenili i pozvali da nas obaveste da žele da je instaliraju u dolini Jadra“, ispričao je meštanin Miladin Đurđević.

„Ako nam uzmu tu ravnicu za jalovište…ova dolina je sklona sezonskim poplavama, ako se instalira deponija u dolini, voda će se popeti u sela dokle nikada nije dolazila“, upozorio je Đurđević, koji je dodao da je pre 18 godina sa hlebom i solju dočekao „Rio Tinto“, u nadi da će se taj kraj razvijati.

„Problem je i hemijski sastav jaovine i nusproizvodi prerade“, kazao je Đurđević.

Borisav Karajičić iz Gornjih Nedeljica je Vučiću rekao da je ključni problem što meštani ne žele rudnik i da je „sve počelo od te deponije dugačke dva kilometara, koja će uništiti dolinu Jadra“.

„U dolini Jadra imamo 22 sela koja će biti uništena – videli smo u Boru kako je, ali tamo je problem nastao pre 100 godina, a ovde to možemo da sprečimo“, rekao je Vučiću.

„Sada je bitno da stanete iza nas, mi nemamo rezervnu zemlju – molim vas da se zauzmete da se rešavaju ti problemi“, rekao je Karajičić predsedniku Srbije.

Vučić je najavio da će izlaganja meštana jadarskih sela slušati pola sata, a da će onda pokušati da odgovori na njihova pitanja.

Nova grupa građana postavlja pitanja predsedniku koja se uglavnom tiču brige oko potencijalne zagađenosti, ali i cene otkupa zemljišta.

Meštanin Gornjih Nedeljica Goran Kokanović reao je da bi bio najsrećniji kada bi država Srbija uložila u rudnik, a ne da daju strancu.

„Vi ste rekli više puta, i vaši ministri da se čeka studija, pa tek onda odluka. Zbog čega onda Rio tinto kupuje zemlju ako već imamo to ‘ako bude'“, upitao je Milisav Protić iz Grnčara.

 

Povezano