četvrtak, 29. septembar 2022.

Kruševac
četvrtak
Oblačno.
Oblačno.
15°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 0 m/s ISI
 

Projekat Televizija Kruševac „10 godina Eparhije kruševačke – Svetinje uz Rasinu“

Projekat Televizija Kruševac „10 godina Eparhije kruševačke – Svetinje uz Rasinu“

Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Televizija Kruševac realizovala je Projekat „10 godina Eparhije kruševačke – Svetinje uz Rasinu“, sa ciljem promocije i negovanja prirodne lepote Rasinskog okruga i srednjovekovnih duhovnih bisera moravske Srbije u blizini reke Rasine. Rozeta, kameni cvet moravske arhitekture, prati gledaoce RTK na putu, svojevrsnom kulturnom vremeplovu – od osnivanja stare srpske Prestonice do danas.

U ovom serijalu, sa blagoslovom Episkopa kruševačkog Gospodina Davida u 8 TV reportaža, tri petominutne i pet polučasovnih, upoznajemo se sa istorijom i životom svetinja uz Rasinu, manastirima Naupare, Lepenac, Milentija, Pleš, Koznikom – srednjovekovnim gradom vitezova – i gradskim crkvama Kruševca – Pokrovskom i Svete Trojice u Mudrakovcu. Gostujući u emisiji „Svetosavska bašta“, u susret Božićnim praznicima darivanja – sekretar Eparhije kruševačke protojerej stavrofor Dragi Veškovac istakao je značaj ovakvih projekata za negovanje nacionalnog odentiteta i svetosavske kulturne baštine, kao i za obrazovanje i vaspitanje mladih i razvoj turizma.


Projektna aktivnost Redakcije RTK usmerena je na nove izazove poput čuvanja prirodnih lepota i duhovne ekologije. Ponosni na realizovani Projekat, kao hroničari vremena, u godini Jubileja 650 godina Prestonog Grada Cara Lazara, 10 godina Eparhije kruševačke i 30 godina Televizije Kruševac – osvetljavamo najlepše predele Rasinskog okruga.

Nisku srednjovekovnih bisera na Duhovnim bedemima Lazarevog grada i ove atraktivne projektne TV priče činimo pristupačnim  Srbima u dijaspori postavljanjem na našem Sajtu, koji takođe ovih dana ulazi u godinu Jubileja – 10 godina rada Portala RTK.RS.

 

 

Povezano