četvrtak, 19. maj 2022.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Location does not exist.

МОЈ ГРАД – МОЈА ИНСПИРАЦИЈА: Јасмина Палуровић, градоначелник Крушевца

МОЈ ГРАД – МОЈА ИНСПИРАЦИЈА: Јасмина Палуровић, градоначелник Крушевца

У години смо у којој Крушевац слави велики јубилеј, 650 година од оснивања. Можемо само да замислимо колико су силно били инспирисани његови први градитељи и поносни његови први житељи, на челу са првим домаћином тадашње српске престонице, кнезом Лазаром који га је увео у историју повезујући идеал земаљског и небеског цартства. У вековима који су следили низали су се градитељи, визионари и сви остали који су овој средини дали посебан идентитет који она и данас носи, као важно привредно, културно, туристичко и спортско средиште читавог краја. Данас Крушевац убрзано мења физиономију, па се и у овом тренутку ради на бројним градилиштима широм града. Кроз пројекат МОЈ ГРАД – МОЈА ИНСПИРАЦИЈА, на сајту регионалне Радио Телевизије Крушевац као осведоченом хроничару промена кроз које овај град и даље пролази, даћемо прилику неким од заслужних Крушевљана да испричају чиме их је то овај град задужио и инспирисао, а шта су све они урадили да био место бољег и лепшег живота, средина привредног развоја, све мање незапослености, високих културних домета и резултата спортиста, добрих ђака и младих и предузимљивих стручњака у свим областима, али и све лепших и чистијих улица и саобраћајних заобилазница, тргова, паркова, спортских терена, као и које су њихове визије даљег развоја ове средине.

Наш саговорник у наставку серијала је градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, која одговара на наша четири питања.

Овај пројекат је суфинансиран из Буџета Града Крушевца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.


 

  • Чиме Вас је Крушевац инспирисао и „задужио“?

Крушевац је пре свега историјски град који је својом прошлошћу задужио целу Србију. Шта год да се дешавало, све је то остављало траг и град носи печат свих тих времена.

Он је опстајао упркос свему и одолевао свим искушењима, са непоколебљивом чврстином и решеношћу грађана да га сачувају. Крушевац је зато, не само историјски град, већ и град будућности, јер се научио трајању и задобио мудрост кроз сва та искуства сакупљена кроз генерације.

То ме инспирише и обавезује да функцију градоначелника обављам максимално одговорно и посвећено. Посебну част ми представља чињеница што сам прва жена градоначелник у историји Крушевца.

  • Шта сматрате посебно битним што сте учинили да овај град буде место бољег и лепшег живота?

Радили смо на свим пољима и настављамо са великим плановима и њиховом успешном реализацијом Кроз инвестиционо оријентисан буџет, велика издвајања усмерена су на изградњу инфраструктуре, како у граду, тако и на селу.

Овде су своје место нашле многе мултинационалне компаније у циљу стварања још бољег привредног амбијента и веће запослености грађана.

Притом, активно радимо на подизању еколошких стандарда како би се сврстали у ред „зелених градова“. У циљу останка младих у Крушевцу, што нам је приоритет, трудимо се да унапредимо образовни систем улагањем у школске објекте и вртиће и стварамо услове за отварање нових факултета. Улажемо доста и у спортску инфраструктуру изградњом стадиона, спортских терена, игралишта, теретана на отвореном. На овај начин подстичемо младе да се активно баве спортом и негују здраве стилове живота. Такође, трудимо се да очувамо традицију кроз многе пројекте и културне манифестације, подизање нових споменика и верских објеката.

Симболично окупљање Лазареве породице у Крушевцу, месту свог столовања, настављено је ове године новим и најмонументалнијим спомен- обележјем које је подигнуто у част оснивача града, једне од најзначајнијих историјских личности Србије – кнеза Лазара.

Поводом обележавања великог јубилеја – 650 година од оснивања града, Крушевљани су добили на поклон реконструисан централни градски трг са комплетно новим партерним уређењем и реконструкцијом постојеће инфраструктуре.

28. јуна са поносом смо преузели улогу домаћина седнице Владе републике Србије. Том приликом, Крушевљанима се на Тргу косовских јунака обратио председник Републике Александар Вучић, а министри су обишли локације, где су реализовани пројекти из њихових ресора.

  • Шта Крушевцу још недостаје и сматрате да би требало у релативно блиској будућности урадити?

Трудимо се да подједнако улажемо у све области развоја града, али нам је у наредном периоду приоритет подизање стандарда грађана и побољшање квалитета живота.

Кроз програме развоја месних заједница покушаћемо да испунимо жеље мештана у складу са могућностима буџета и реализујемо најбитније пројекте. Ствараћемо и даље повољну пословну климу и наставити да будемо поуздан партнер свим инвеститорима. Тиме настављамо тренд смањења стопе незапослености и останка младих, а паралелно радимо и на унапређењу мера популационе и социјалне политике.

Наставићемо изузетну сарадњу са Владом и министарствима, захваљујући којој Крушевац поново заузима заслужено место једног од најзначајнијих центара Србије.

  • Каква је Ваша визија развоја ове средине, односно будућности Крушевца?

Верујем да се наша визија Крушевца као града прогреса, отворености, богате историје, културног и друштвеног напретка, може остварити уз несебичну помоћ и подршку свих грађана и пријатеља града.

Пред нама су нови изазови и биће нам потребно мудрости, слоге и заједништва. Желим да у томе будемо упорни, јаки и успешни, да верујемо у себе и поставимо још веће циљеве. Будимо поносни на све што радимо и што ћемо урадити заједно, јер то наш Крушевац заслужује!

 

Povezano