četvrtak, 19. maj 2022.

Kruševac
četvrtak
Bez padavina.
Bez padavina.
19°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 36%
Brzina vetra: 1 m/s SSI
 

MOJ GRAD, MOJA INSPIRACIJA – Dragoslav Gogić: Kruševac, najlepši na svetu!

MOJ GRAD, MOJA INSPIRACIJA – Dragoslav Gogić: Kruševac, najlepši na svetu!

U godini smo u kojoj Kruševac slavi veliki jubilej, 650 godina od osnivanja. Možemo samo da zamislimo koliko su silno bili inspirisani njegovi prvi graditelji i ponosni njegovi prvi žitelji, na čelu sa prvim domaćinom tadašnje srpske prestonice, knezom Lazarom koji ga je uveo u istoriju povezujući ideal zemaljskog i nebeskog cartstva. U vekovima koji su sledili nizali su se graditelji, vizionari i svi ostali koji su ovoj sredini dali poseban identitet koji ona i danas nosi, kao važno privredno, kulturno, turističko i sportsko središte čitavog kraja. Danas Kruševac ubrzano menja fizionomiju, pa se i u ovom trenutku radi na brojnim gradilištima širom grada. Kroz projekat MOJ GRAD – MOJA INSPIRACIJA, na sajtu regionalne Radio Televizije Kruševac kao osvedočenom hroničaru promena kroz koje ovaj grad i dalje prolazi, daćemo priliku nekim od zaslužnih Kruševljana da ispričaju čime ih je to ovaj grad zadužio i inspirisao, a šta su sve oni uradili da bio mesto boljeg i lepšeg života, sredina privrednog razvoja, sve manje nezaposlenosti, visokih kulturnih dometa i rezultata sportista, dobrih đaka i mladih i preduzimljivih stručnjaka u svim oblastima, ali i sve lepših i čistijih ulica i saobraćajnih zaobilaznica, trgova, parkova, sportskih terena, kao i koje su njihove vizije daljeg razvoja ove sredine.

Naš sagovornik u nastavku serijala je Dragoslav Gogić, novinar Radio televizije Srbije i član Uprave Udruženja novinara Srbije (UNS).

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Grada Kruševca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


  • Čime Vas je Kruševac inspirisao i „zadužio“?

– Kruševac je, za mene najlepši grad na svetu. Neki bi rekli da na oko ima i lepših varoši od naše, ali ovde, u blizini Zapadne Morave i Rasine postoji neki magnet koji me je vezao večno za rodnu grudu. Bilo gde sam boravio, kraće ili duže po svetu uvek sam se rado vraćao u svoje rodno mesto. Grb mog voljenog grada uz zastavu Srbije izneo sam na preko pedesetak planinaskih vrhova širom planete. Naravno sa ponosom.

Kruševcu sam zahvalan jer sam su se u njemu rodila moja deca, supruga mi je rođena Kruševljanka, u njemu je moja osnovna škola, gimnazija…

  • Šta smatrate posebno bitnim što ste učinili da ovaj grad bude mesto boljeg i lepšeg života?

– Lično se trudim da svoj novinarski posao, dopisnika iz Kruševca i Rasinskog okruga radim najbolje što mogu i znam: da informišem građane, ukažem ako ima problema a ono što posebno volim je da pohvalim sve što je lepo dogodi u mom gradu. Kada su naši građani nasmejani i srećni i meni je dobro. Grad se razvija, uređene su nam ulice, trgovi, prilazi gradu, parkovi… Inspirisan sam Bagdalom, božanskim pogledom sa tog brda koji seže daleko, ne samo u budućnost već i u slavnu i burnu prošlost. Oluje koje su ovde protutnjale kroz vekove učinile su da kruševački hrastovi puste duboke korene.

Moji omiljeni simboli grada su spomenik Kosovskim junacima, vajarsko remek delo koje ostavlja bez daha i Mozaik sala u Gradskoj kući.

Važno je da budemo jak industrijski centar sa mnogo zaposlenih ali je i takođe važno da smo ispunjeni duhovno.

  • Šta Kruševcu još nedostaje i smatrate da bi trebalo u relativnom bliskoj budućnosti uraditi?

– Ono što Kruševcu nedostaje uskloro će dobiti. To je auto put, najbrža kopnena moguća veza sa svetom, izgradiće se aerodrom…

Mislim da nismo ni delićem iskoristeli blagodeti reke Rasine. Mudrakovac je idealno mesto da se napravi ogromna plaža na ovoj reci…nalik na Štrand u Novom Sadu.

Smatram da Jastrebac treba proglasiti nacionalnim parkom jer ako krenete Prokopačkom kosom, grebenskim masivom nailazite na brezjak, jedinstven u svetu. Tu je zemlja smeđa, mekana kao najlepši persijski tepih. Stabla breze se izdvajaju svojom lepotom, preovlađujući u visokoj bukovoj šumi. Vodu možete popiti sa potoko a Bela stena se gordo diže poput planinske kraljice. Odaću vam jednu tajnu, na Jastrepcu nikada ne možete zalutati jer svi potoci i rečice vode do nekog od desetak sela koja okružuju ovu prirodnu oazu.

  • Kakva je Vaša vizija razvoja ove sredine, odnosno budućnosti Kruševca?

– Moja želja je da Kruševac postane Evropska prestonica kulture. Imamo crkvu Lazaricu, srednjevekovne česme u Staroj čaršiji, festivale poput humora i satire i pravoslavnog filma, Trg glumaca, susrete pesnika i pisaca, filozofsku školu, Belovodsku rozetu, muzej za ugled, čuveno pozorište, legat Milića od Mačve, galeriju, Kuću Simića…

Naša istorija datira od pre 2.000 godina a nedavno smo , na svetskom nivou obeleželi šest i po vekova postojanje Kruševca kao grada. Šta uraditi da nekada prestona varoš, lepi Šarengrad postavimo na mapu najpoželjnijih turističkih destinacija u ovom delu Evrope? Predlažem da obnovimo Lazarev grad poput Golupca na Dunavu. Zamislite pogled sa kule motrilje ili da sedite na hrastovoj stolici u Kneževom dvoru.

Vidovdan treba praznovati u celoj Evropi jer nam na to ukazuju istorijski događaji. Kruševac ima dušu, urbani šmek i budućnost.

Povezano